0.
בעיית אבטחת המידע הגדולה ביותר היא בדרך כלל הבעיה האנושית. אלברט אוחיון, עובד הביטוח הלאומי, הורשע השבוע בשלל עבירות על פי הודאתו, המראה כמה נהלי אבטחת המידע, ובמיוחד אלה שסובבים סביב מידע ביומטרי, הם בדיחה ככל שמדינת ישראל קובעת אותם. בגזר הדין (תפ 1056-09 מדינת ישראל נ' אלברט אוחיון) מגולל בית המשפט את המסכת בה אוחנה השתמש כדי להונות את הביטוח הלאומי, מקום עבודתו. אוחנה, בצורה סדרתית, היה "מטפל" באנשים שנרשמו למערכת הזיהוי הביומטרי ומתבסס על כשל האבטחה שהוא ידע עליו במערכת על מנת להונות אותה.
1.
לפי פסק הדין, כל מובטל חייב בהתייצבות שבועית, אשר מבוצעת על ידי הכנסת אצבע. את בעיית האצבע אפי פוקס הצליח לפתור כבר עם אצבעון, אלא שהפתרון של אוחיון היה קל יותר: מסתבר, שכאשר מוזנת האצבע הלא נכונה, כל שמודפס הוא פתק המחייב את המתייצב לפנות לפקיד, אשר מאשר את זהותו ומאמת את ההתייצבות. אוחנה, בסך הכל, פנה לאותם 42 אנשים וזייף את התייצבותם בשירות התעסוקה: "בכדי לעקוף את המכשיר הביומטרי נהג הנאשם להטביע טביעת אצבע שלו ובטביעת אצבע של דורשי עבודה שהגיעו ללשכה לצורכיהם הפרטיים. במספר מקרים אף השתמש בדורשת עבודה אשר עבדה במשק בית בביתו ובתמורה דאג שהיא לא תשלח לעבודה ותמשיך לקבל את קצבת אבטחת ההכנסה" (ראוי לציין שהוא היה יכול לפשט את העניין ולרשום את האצבע שלו עבור דורשי העבודה).
2.
בעצם, לשכת התעסוקה דאגה לקיומו של התייצבומט, רצתה לחסוך בכסף ובזמן אנוש, ובאותה העת להקטין את הזיופים. וכעת, לאחר שהובהר לנו שיש לא מעט מאגרים ביומטריים שונים, גילינו גם כמה ההסתמכות על מידע ביומטרי כמידע אמין קיימת.
3.
מדאיג במיוחד כמות הבעיות של ביטוח לאומי: מחד הם מתנהגים כאילו זה כסף של אבא שלהם, פוגעים בפרטיות, חוטאים בליקויי אבטחת מידע בנוגע למאגרים וכעת, עם מקרה אוחיון, ברור שגם לא יודעים להתייחס למידע. אז אותה מדינה כעת שואלת אותנו מדוע אנחנו לא קונים את המאגר הביומטרי שלה?
4.
ואגב ביומטריה, צפו לעוד דיון בנושא, אבל לבינתיים: מעין דק, עובדת צומת ספרים, הוחזרה לעבודתה בהמלצת בית הדין לעבודה היום בבוקר. אתמול, עו"ד רותם שפירא, ממשרד שפירא, פרידמן, צבר, ואנוכי, הגשנו בקשה דחופה לבית המשפט להחזרת מעין לעבודה (עב 17342-07-10 דק נ' צומת ספרים) ולאחר שזה קיבל את הבקשה (עב 17342-07-10 דק נ' צומת ספרים), התקיים היום דיון. הסיבה לפיטוריה מעין דק היתה חוסר הסכמתה לתת את טביעת האצבע שלה למעביד, ותלונותיה כנגד הפגיעה בפרטיות. דק היא חלק מהתארגנות עובדים במסגרת כח לעובדים, וצפוי שכרגע, לאחר הסכמה כזו, לפחות לא יכריחו עובדים אחרים לתת את טביעת האצבע שלהם.
בשדה התעופה ישנה אלטרנטיבה סבירה להעברת טביעת אצבע – לעמוד בתור, ולרוב התור לא מקצר בהרבה את השהייה בטרמינל – למזוודות לוקח זמן רב יותר לצאת מהמסוע.
בלשכת התעסוקה אולי אפשר להימנע ממתן תרומת אצבע, ובתמורה להתייצב אצל הפקיד בכל שבוע (עניין שיכול לקחת כמה שעות, וזה בהנחה שהפקיד לא יוצא להפסקת צהריים באמצע, ואז המתייצב עשוי גם לאבד את מיקומו בתור).
לעומת זאת, שמעתי שבסיסי צבא מסויימים התחילו לעשות לאחרונה שימוש בטביעות אצבע כדי לאשר כניסה של חיילים לאזורים מיוחדים ובכניסה לחדרי אוכל – קשה לי להאמין שיתייחסו בצורה ראויה לחייל שיחליט לסרב פקודה ולהתנגד למתן טביעת אצבע לכל דורש.
תומר, אין אפשרות לא למסור טביעת אצבע בשלכת התעסוקה, זה חלק מתהליך הרישום. אגב, אותה "פירצת אבטחה" אליה מתיחס יהונתן היא לא באמת פירצת אבטחה, כשאני קיבלתי פתק כזה וניגשתי אל הפקיד אז הפקיד החזיר אותי אל המכונה לנסות בשנית. כלומר בסופו של דבר מי שמזייף את ההתיצבות הוא הפקיד, לא הבאג במכונה.
שנית, להזכירך כל חייל נותן טביעת אצבע לצה"ל ביום הגיוס, מנקודת ראותו של החייל הוא כבר נתן לגורם הזה את טביעת האצבע, מה כבר ההבדל.
ביום הגיוס נותנים טביעת אצבע עם דיו ונייר ולא בשום מחשב.
אם אתה צריך לתת טביעת אצבע בבסיס זה במחשב בשביל להיכנס לבסיס ולמקומות מסוימים בו – הרבה פעמים גם אין אלטרנטיבה אחרת.
ניצן – לפחות לפני שנה (כשהמערכת הביומטרית כבר הייתה חלק בלתי נפרד מהלשכה) לא הייתה שום בעיה להמנע מלתת אצבע. ה"מחיר" היה התייצבות מול הפקידה. עניין שבהחלט לא לקח "כמה שעות" (כל עוד היה לך השכל לקבוע את יום ההתייצבות שלך באחד מימי אמצע השבוע ולא, למשל, ביום ראשון העמוס יחסית).
תומר, אני לא יודעת איזה נסיון היה לך עם לשכת התעסוקה, אבל ההערה שלך אודות מוסר העבודה של הפקידים היא מעט מרושעת. בחודשיים בהם הייתי זכאית לקבל דמי אבטלה מעולם לא נתקלתי במצב שבו נאלצתי לחכות כי הפקידה לא נמצאת (בפעם היחידה שהיא הייתה איננה, הפנו אותי לאחרת). ה"בעיה" היחידה שהייתי צריכה להתמודד איתה זה עם הנסיונות לשכנע אותי שנוח וקל יותר להחתים את האצבע, ולמה אני מתעקשת לעשות לעצמי חיים קשים. סה טו.
רק תיקון קטן – בנמל התעופה המערכת הביומטרית איננה מבוססת על טביעת אצבע אלא על צורת כף היד.
מעדכן:
הייתי היום בשירות התעסוקה באשקלון. הפקיד הופתע למדי מרצוני שלא לתת טביעות אצבע, אבל כיבד את הבקשה.