0.
בנימין נתניהו שוקל להעביר את הכפר רג'ר לרשות לבנון.כדי "ליישם את החלטה 1701" ולבצע מחווה לממשלתו של פואד סניורה. הבעיה כמובן היא שרג'ר היה יישוב סורי שסופח לישראל על ידי חוק הגולן ב1981, והפך להיות חלק ממדינת ישראל הריבונית, כאשר אזרחיו מחזיקים בתעודות זהות ישראליות. כלומר, בפועל יש כאן העברה משולשת: אזרחים סורים שהפכו לישראלים שהופכים ללבנונים. נתניהו, לפחות לפי הכתבה ב'הארץ', שוקל לחכות עם יישום ההחלטה עד לאחר הגשת בג"צ על ידי התושבים; כמובן, שהסיקור של 'הארץ' מתעלם משלילת הזכות לאזרחות ישראלית מהתושבים.
1.
לכאורה, אין הרבה הבדל בין הצעתו של נתניהו להעברת רג'ר לשליטה לבנונית להצעתו של אביגדור ליברמן להתנתקות מאום אל-פאחם (ולהבדיל אלפי הבדלות ההצעה לפנות מרצון מתנחלים).
2.
ישאלו המלעיזים מה ההבדל בין פינוי התנחלויות לבין העברת השטח לשליטה לבנונית. התשובה די ברורה: זכויות האזרח. בעוד שזכויותיהם של תושבי רג'ר לאזרחות ישראלית תפגע, במקרה של פינוי התנחלויות הפגיעה תהיה רק בזכות לקניין; אף אחד לא מתכנן להשאיר את המתנחלים בשטחים ולשלול מהם אזרחות ישראלית.
3.
הפתרון הקל הוא להותיר בידי תושבי רג'ר את אזרחותם הישראלית ולאפשר להם לעזוב את רג'ר, או להשאר ברג'ר עם אזרחות ישראלית כמו כל תושב חוץ אחר. תושבי רג'ר שיבחרו לפנות את ביתהם ולשוב לישראל יוכלו לזכות לאותם פיצויים כמו בחוק ההתנתקות (בג"צ 1661/05 המועצה האזורית חוף עזה נ' כנסת ישראל, כך גם צריך להעשות עם מתנחלים שירצו להתפנות) יקבלו פיצוי מידתי. התושבים שיבחרו להשאר יוכלו לשוב תמיד לישראל מתוקף אזרחותם. צה"ל יסוג מרג'ר, והאזרחים יצטרכו לדאוג לעצמם או לסמוך על המשטר הלבנוני.
4.
רג'ר יכול לשמש מודל לא רע להתפנות מרצון של התנחלויות. המתנחלים האידיאולוגיים תמיד יוכלו להשאר ביהודה ושומרון ולקבל את מרות המשפט המקומי; אלו שישובו לישראל, יקבלו פיצוי.
מאיפה המידע שתשלל מהם האזרחות הישראלית, שלא יוכלו להישאר בחלק הישראלי או שלא יקבלו פיצוי?
אלעד,
אין מידע משמעותי כזה, אבל הטקסט הבא מראה לא מעט:
הכתבה במעריב מדברת על הפרדה באמצעות גדר,
כתבה אחרת בהארץ אומרת משהו דומה:
ברור לי שיש לתושבים, וגם לאחרים, שאלות חשובות אך להסיק מכאן "שזכויותיהם של תושבי רג'ר לאזרחות ישראלית תפגע" נראה לי מוגזם בשלב זה.
אני מוכן להתערב שבמידה ואכן יפונה החלק הצפוני של הכפר, לפחות אחת מהאפשרויות שתעמודנה בפני התושבים היא לעבור דרומה ולהישאר אזרחי ישראל. השאר זה עניין של קניין וכאן ידפקו אותם.
אני מאמין שזכותם תפגע בכל מקרה, כי גם אם אזרחותם לא תשלל (ויש סיכוי שלא) הם יהיו אזרחים ישראלים במדינת אויב; אתה יודע מה היחס לכאלה, נכון?
כל יום אתה מטיף שמדינת ישראל לא באמת מדינה דמוקרטית ולערבי ישראל אין את הזכויות שהם ראוים להם וכו' וכו' וכו', ואז פתאום אתה טוען יום אחד שכשיעבירו את זכויות האזרח שלהם ממדינת ישראל המרושעת למדינה ערבית שבה השליטים הם אחיהם – זה ממש ממש רע והם יקבלו אפילו פחות זכויות.
אז אולי ישראל – שצביונה יהודי ולמען יהודים שטבחו בהם בתפוצות (ולא רק בשואה), יש לזכור – לא כזאת נוראית כלפי ערביה?
זה מקרה קלסאי של גם לבקש לאכול את העוגה וגם להשאיר אותה שלמה.
מכיוון שלטענת האם זה שטח שנכבש עלינו לפנתו בעצם הפינוי השטח חוזר לבעליו והתושבים חוזרים להיות נתינו של הריבון בשטח היכן הבעיה?
נ.ב.: מה לגבי התיחסות לאפסורד שמוצע על ידי האו"ם לחצות ישוב שלם בין שתי מדינות, זה לא בדיוק רעיון של בנימין נתניהו אלא הגיע מהמומחים לזכויות אדם באו"ם.
דב,
אני מסכים איתך שתושבי רג'ר הם במצב מצער מאוד. אבל כאן השטח אפילו לא "חוזר לבעליו". ישראל היא הבעלים שלו מרגע שהיא החילה את הריבונות שלה על המקום (משהו שלא קרה בשטחים אגב).
ישראל לא הבעלים של השטח לפי החוק הבינלאומי, העובדה שהיא החלה את החוק וספחה את השטחים היא עניין פנימי של ישראל חסר משמעות מבחינת העולם (דבר דומה בוצע על ידי סאדם חוסיין הזכור לטוב בעת כיבוש ואף אחד לא חשב שתושבי כווית הם אזרחי עירק).
אתה שוב מתעם מהעובדה שמי שיצר את המצב הוא האו"ם וששליטנו בחלק הרלבנטי ברגר נותנת עילה לפעילות הצבא הלבנוני (שמשום מה נקרא חיזבאלה).
מכיוון שישראל שוחרת שלום היא מעדיפה לוותר על השטחים הללו והוריד את רמת החיכוך עם לבנון.
מבחינת האזרחים הישראלים שגרים שם קיימות ביפניהם שתי אפשרויות לעבור לישראל ולדרוש/לקבל פיצוי או לוותר על האזרחות הישראלית ולעבור ללבנון.
ברור לי מה אני היתי בוחר לא הראה לי שזו תהיה הבחירה שלהם.
האפשרות של לגור בלבנון כשהם במצב לחימה איתנו להיות אזרחים ישראלים אינה קיימת.
להבנתי, נקודה 3 שאתה מציע היא המציאות המוצעת בתכנית של נתניהו.
אני אגב, גם רואה במודל הזה משהו בעייתי (יצירת תקדים לרעיון התנתקות נוסח אלג'יר בה המדינה מפקירה את אחריותה לפינוי אזרחיה), אבל ניחא.
מה פתאום שיעברו למדינת אויב? הם יעברו לגור במקום אחר בישראל (נגיד בחלק הדרומי של הכפר). הם יוכלו לבחור לעבור לריבונות הלבנונית אבל זאת מבחירתם החופשית.
אני מבין שלסורים ממש אכפת מהאזרחים שלהם אם הם מסכימים שהשטח יוחזר ללבנון ולא להם (או יותר מסכימים שהשטח ישמש להצדקת הקיום של חיזבאללה במקום לדרוש אותו לעצמם).
הייתי פעם באיזה טיול שם והמדריך סיפר שהכפר סופח לישראל לבקשת תושביו שהזמינו את שרון או מישהו כזה לחאפלה והתחננו שייקח אותם והוא, המתוק, עשה להם ג'סטה והסכים. אין לי מושג כמה הסיפור הזה אמין, אם למישהו יש כח לבדוק. אם כן, אין לי ספק שהם יבחרו לעבור לתוך ישראל ולא ללבנון, בניגוד לדעת דב.
רק להבהיר – אני מסכים לחלוטין שאסור פשוט להודיע להם שהם לא אזרחים יותר בלי לתת להם אפשרות לעבור לארץ. הסיפור על סוריה לא היה במשמעות של "להם מותר אז גם לנו" אלא סתם אנקדוטה.
אני חושב שהאפשרות לתת להם להיות אזרחים ישראלים שבוחרים לגור בלבנון לא טובה, במיוחד בהתחשב בכך שהם שייכים לשטח שאף אחד בעולם לא רואה כשלנו חוץ מאיתנו (וזה רלוונטי גם להתנחלויות, אגב, אולי כחלק מהסכם החוק הבינלאומי יקבל גושים כשטח ישראלי).
מעניין באמת האם הממשלה תאפשר להם לעבור לגור בישראל ולקבל פיצויים.
על פניו, זה נשמע כמו שידור חוזר עם מה שהיה עם צד"ל, רק שכאן מדובר באזרחי ישראל שאינני בטוח שיצא להם טוב מכל העניין.
לגבי עניין פינוי התנחלויות מרצון: אני ממליץ לחברים בגוש השמאל של המפה הפוליטית להפסיק לשתות את ה-Kool Aid הזה. בשמאל יכלו לפנטז על כך בתקופת טרום ההתנתקות, כשלאף אחד לא היה נסיון עם הבירוקרטיה הישראלית ועם פקידי משרד האוצר, אבל היום על כל "מתנחל" שחושב לפנות את מקומו מרצון אפשר להשיג לו בטלפון איזה מפונה גוש קטיף שישמח להסביר לאותו אדם שחושב להתפנות איך המדינה לא עמדה בסיכומים החתומים ברוב המקרים (תתפלא, רק חלק מהכסף ניתן) ואיך עדיין כל תהליך הפיצוי תקוע בבית משפט. אחרי שיחת טלפון כזו, אתה יכול להיות בטוח שאותו אדם לא ירצה להתפנות מרצון, וכבר ראיתי מקרים כאלו.
יהונתן: ביבי במשך עשור ניסה במס' הזדמנויות להיות ראש ממשלה ועכשיו שהוא ראש ממשלה, אתה חושב שהוא יעשה צעד התאבדותי כמו פינוי התנחלויות? אפשר לאמר על ביבי שהוא לחיץ, אבל הוא לא מתאבד. אני מאמין שהוא לא יתן בקדנציה שלו שום התנחלות לידי פלסטינים ואני מאמין שגם הלחץ של אובמה או רם עמנואל לא יעזור כאן, בדיוק כמו שהצעותיו של ליברמן לגבי פינוי אום-אל-פאחם לא תמומש בקדנציה זו.
אם היית קורא את הכתבה בעיון, היית מבחין במשפט הבא:
" צה"ל מודעים גם לכך שנסיגה מהחלק הצפוני תשאיר שם אזרחים ישראלים תחת שליטה לבנונית. "
אין כל כוונה לשלול מתושבי הכפר שקיבלו אזרחות ישראלית את אזרחותם. וזה בדיוק מה שהופך את הסיפור למסובך.
א.ה,
קרא את הפסקה המלאה: "בצה"ל מעוניינים להקל על ההגנה על שטח ישראל בגזרת רג'ר, הנחשבת חדירה במיוחד להברחות סמים ואולי אף להברחות נשק. אולם בצה"ל מודעים גם לכך שנסיגה מהחלק הצפוני תשאיר שם אזרחים ישראלים תחת שליטה לבנונית".
צה"ל הוא לא הגורם שקובע משהו בנוגע לאזרחותם או לנסיגה. זוהי תגובה של צה"ל. אם תקרא פסקה למעלה, תראה ש"כפי שמתחייב בהחלטת מועצת הביטחון 1701, בהתאם לשורה של סידורי ביטחון והסדרים אזרחיים, שעליהם מתנהל מו"מ עם האו"ם וממשלת לבנון מאז נובמבר 2008."
מהם "הסדרים אזרחיים"?
יהונתן,
הסדרים אזרחיים, לדוגמא – איך יוכלו לעבד אזרחי הכפר את אדמותיהם באם הם ימצאו במדינה אחת, והאדמות במדינה אחרת? איך יוכלו לבקר קרובים שנשארו מאחור? וכו'.
התפרסמו לא מעט כתבות בנושא, ותמיד נאמרים אותם הדברים (שנאמרים בכתבה הזאת, על ידי צה"ל, לא כדעה, אלא כעובדה ברורה) – שאזרחותם של התושבים הישראלים תישאר ישראלית (אלא אם ירצו לוותר עליה, כמובן).
אבל עזוב אותך מעובדות. הבא נמשיך לדון בתוכנית הזדונית (אומנם דמיונית, אבל בוודאי זדונית!) לשלול את אזרחותם.
א.ה,
באף אחת מהכתבות לא התפרסמה התייחסות רשמית לסוגיית האזרחות; שוב: אני לא אומר שהיא בהכרח תשלל, אבל בוא נמצא סימוכין לכך שהם יוכלו (א) להצביע בבחירות (ב) לקבל את השירות כאזרחים ותושבים.
כעקרון, בעוד שבשטחים יש שתי קסטות: אזרחים (ישראלים) ונתינים (פלשתינאים), ברג'ר אין. האם ככה יכולה המדינה לטפל בבעיה הזו ולצור שוב קסטות?
יהונתן, אני ממש לא מבין אותך.
במידה ויחליטו להתושבים לעבור דרומה הם יוכלו להצביע ולקבל שרות כאזרחים ותושבים. במידה ויחליטו מרצונם לעבור לריבונות הלבנונית כמובן שלא יוכלו להצביע בדיוק כמו שלא ניתן להצביע במקומות אחרים בעולם (לפחות עד תיקון החוק בנושא). לא חייבים לחפש את הבעיה איפה שהיא לא נמצאת כעת.
הצגת את האופציה שתינתן לתושבים האופציה "להשאר ברג'ר עם אזרחות ישראלית כמו כל תושב חוץ אחר". אני אשמח להפנייה אודות תושביי חוץ במדינות אוייב…(לא כולל רון ארד..), נראה לי שזהות מדינת החוץ הופכת רלוונטית בסוגייה שכזו. לראייתי זה בדיוק מה שמבדיל אותם משאר תושביי חוץ.
בן,
תושבי רג'ר עצמם נוהגים לשלוח את ילדיהם לסוריה ע"מ לרכוש השכלה גבוהה. אני אישית מכיר 2 סטודנטים לרפואה וסטודנט אחד לרוקחות שלומדים בסוריה, מחזיקים כמובן באזרחות ישראלית ואף יכולים לחזור ארצה בתום (ובזמן) לימודיהם בכדי לעבוד במקצוע אותו רכשו על אדמת אוייב.
נראה לי שפיתרון האזרחויות הכפולות הרבה פחות מורכב ממה שכולם חושבים.