נמצא המתפרנס האמיתי ממשטר הצנזורה והאכיפה באיראן. נוקיה-סימנס הוציאו הודעה לעיתונות שאומרת בגדול: "מעקב אחרי תושבים זה לא אנחנו, זה פופטיץ, אלה חלק מהדרישות הרגילות של כל שלטון, ואנחנו רק מצייתים לפקודות" (אגב, היה לי העונג לפגוש את עו"ד דורון צפריר, פופטיץ המקורי, לא מזמן). כשכתבתי לפני מספר שבועות על המדרון החלקלק ואתם והסברתי כיצד כל כך קל לנו להתעלם מכך שישראל הופכת להיות מדינת מעקב, מדינת משטרה ומדינה שבה חירויות האזרח נלקחות מדי יום, לא ציפיתי שערן ורד יערוך סרטון מופתי כזה שבו הדמיון יצא לחיים [תתעלמו מהמוסיקה]. נוקיה סימנס, למי שלא יודע, מספקת את תשתיות הרשת לסלקום ופטרנר.
אכן, ההפיכה באיראן היא הפיכת טוויטר. גל מור מציין בצדק שטוויטר הורגת את המדיה המסורתית ומביאה את המידע לציבור ללא מתווך. כשם שההפיכה באיראן משתמשת במדיה חברתית, צריך לשאול מדוע פייסבוק לא שם. עם כל ניסונותיה של פייסבוק להיות טוויטר, יש עדיין בעיה אחת עם פייסבוק: מדובר בגן-נעול, פייסבוק לא חולק את העושר שלו עם שאר הרשת אבל גם לא מאפשר לי למצוא ולתקשר עם אנשים שרמת ההרשאה שלי עמם היא אפסית. המודל של טוויטר, יוטיוב ופליקר הוא הפוך: כל אחד יכול לצרוך את התוכן, לחפש ולהשתמש. בעצם, פייסבוק הפסידה את הקרב בגלל היותה גן נעול. מדברים על הפיכה, מדברים על טוויטר, מדברים על ימי חמישי בגלינה, יש את פייסבוק.
נו, אז אם אתה מודע לזה שפייסבוק גן נעול, למה לקשר לשם?
אם לא נוקיה סימנס, תקום חברה אחרת ותייצר את המוצר הדרוש.
אם לא נוקיה סימנס, אז אריקסון, אם לא אריקסון, סיסקו. אם לא סיסקו – אלקטל לוסנט, ואם לא אלקטל לוסטנט, אין שום שמץ של ספק שהסינים היו לוקחים את הפרויקט.
אני מתאר לעצמי שגם ככה הם התמודדו קשות במכרז מול פיתוחים של Huawei הסינית.
לנוקיה סימנס אגב ישנם מספר מרכזי פיתוח בארץ.
כמו שנוקיה-סימנס אכן אמרו, כמעט בכל מדינה מוכנסים הכלים הדרושים למדינה כדי לבצע Deep packet inspection.
אבל למה להרחיק עד פינלנד? קח את Verint לדוגמה, שמעסיקה עובדים רבים בארץ בפיתוח מוצרים שמטרתם היחידה היא מתן כלים לממשלות לעקוב אחרי אזרחים.
"מהפכת הטוויטר" כשם שהעיתונים אהבו להגדיר אותה, הוכיחו את הרגישות של חברה למניפולציה טכנולוגית. ימים עוד יגידו כמה מהאנשים בטוויטר באמת היו באיראן, וכמה היו לוחמי מידע מיומנים מאיזה מחלקת Psyops בCIA.
מתי יחשפו שהמהומות באירן, הבחירות באירן, ואולי כל משטר האייתולות כולו, הוא חלק מקמפיין פרסומי של טוויטר?
למה אתה לא נטפל להונדה וימאהה, שמוכרות את האופנועים למיליציות של אחמדינג'אד? לא נראה לי שיצרנית של ציוד רשת אשמה כאן במשהו. בדיוק כמו שקטרפילר לא אשמה אם ישראל הורסת בית של פלסטיני.
החברה בה אני עובד עוסקת, בין השאר, בסיווג אתרי אינטרנט ומכירת תוכנה למניעת גלישה לאתרים בסיווגים לפי בחירת הלקוח.
לפני כמה חודשים יצא מכתב בתפוצת סמנכ"לים שמודיע שלא יאושרו עסקאות שבהן הלקוח הוא מדינה ומטרת השימוש היא צנזורה על ידי המדינה. במקרה והתוכנה נרכשה למטרה אחרת והשימוש בפועל הוא לצנזורה של אתרים על ידי המדינה, העסקה תבוטל והתשלום יוחזר (והתוכנה תפסיק לפעול).
החברה פועלת מאינטרס עסקי טהור שכולל מניעת שירבוב שמה לכתבות כגון זו.
פייסבוק הוא לא טוויטר וטוויטר הוא לא פייסבוק.
פייסבוק הוא גן נעול עבור מי שבוחר שיהיה כזה, הרבה אנשים רוצים לפרסם מידע שיהיה נגיש רק לאנשים שמכירים אותם, ולעתים שאנשים זרים אף לא יוכלו ליצור קשר איתם ולמצוא אותם.
מנגנון הפרטיות המתוחכם והמוחלט של פייסבוק הוא מה שמשאיר שם אנשים, לא מבריח אותם!