שתי ציפורים במכה אחת: החמאס ו-OnlyFans

0. הבעיה: לשלוט בתשלום הסוגיה אינה תיאורטית. יש אנשים שנזקקים לכסף, ומעליהם יש תעשיה מסוכנת, נצלנית עם זיקה משמעותית לארגונים שחותרים תחת שלטון החוק וכשיש סיכוי רב שהכסף שעובר ישמש לפשיעה, טרור או גורמים מזיקים. הבעיה הזו זהה בשני מקרים שצצו השבוע: העברת כספים לרצועת עזה לשיקום התושבים מבלי שהכספים יגיעו לשלטון החמאס הרצחני, וסגירת …

מה יש בשם? חוק הפורנו מול חוק הצנזורה

הצעת חוק התקשורת שאמורה לבוא לדיון בועדת הכנסת היום (ב') עברה לא מעט שינויים, אך עדיין היא רעה במיוחד. נכון להיום, הצעת החוק מציעה להגן על ילדים מפני הסכנות בחשיפה לתכנים פוגעניין ברשת; הדרך שבה היא מציעה לעשות זאת? ובכן, לא פחות מרשלנית. על פי ההצעה בגרסתה הנוכחית, מי שלא יודיע אקטיבית לספקית האינטרנט שלו …

חוק הצנזורה: על פתרונות טכנולוגיים וסיכוני מרחב ציבורי

אתמול נכחתי בדיון בכנסת בהצעות חוקי הצנזורה לאינטרנט של ח"כ שולי מועלם רפאלי וח"כ מיקי מכלוף זוהר. על ההצעה של מועלם, (שהיא ההצעה של אורלי לוי מ2013, שהיא ההצעה הממוחזרת של אמנון כהן, שהיא ההצעה הממוחזרת של יחיאל חזן מ2004) כתבתי כבר בעבר; על ההצעה של זוהר, שמסוכנת יותר, טרם הספקתי לכתוב. אבל בכל מקרה, …

מדינת ישראל נ' שרון דגני: האם ראיות חסויות יהפכו לנוהג בבקשות הסתרת תוכן?

לפני כחודש ומחצה ניתנה החלטת בית המשפט המחוזי בבקשה לחסימת אתר "סקס אדיר" (בצא 24237-06-18 מדינת ישראל נ' שרון דגני פיש); בקצרה, החלטת בית המשפט היתה כי כל עוד מתנהלת חקירה פלילית הרי שלא ניתן יהיה לבקש את חסימת האתר. השבוע הכריע בית המשפט העליון בערעור על החלטה זו (ע"א 5350/18 מדינת ישראל נ' שרון …

על תמריצים לצנזורה וחקירה רשלנית.

אתר האינטרנט "סקס אדיר" הוא אתר שבו גברים שהולכים לזונות מפרסמים את דברי הביקורת שלהם על השירות (ראיון שלי ב"צבע הכסף" על הבעיות המשפטיות באתרים); אלא, שבמסגרת חוק הסתרת אתרי אינטרנט האחרון, שבו בית משפט מוסמך לתת צו לחסום אתרים, ניסתה הפרקליטות השבוע לחסום את האתר, שבין כל הביקורות, נטען כי מתפרסמות בו מודעות לשירותי …

בעלי זכויות היוצרים: יש ואין לנו חוק שמאפשר לחסום אתרים.

בחודשים האחרונים מקדמת שרת המשפטים, בלחץ רב של ארגוני היוצרים, תזכיר חוק לתיקון חוק זכויות היוצרים. עיקרו של התזכיר הוא ארבע סוגיות, שכל אחת מהן לחוד אינה נחוצה (לדעתי) ושמטרתן לשנות את האיזון העדין מאוד בין הזכות של יוצר להנות מהמודל העסקי הכושל שלו לבין זכות הציבור להשתמש בידע, תרבות ויצירה חופשית. ההסדרים המוצעים הם …

האם לקרוא לעורך דין "תופר תיקים" פוגע בבטחונו האישי? מחשבות על צו הסרת אתרים

בסוף השבוע הקודם משרד המשפטים פרסם תזכיר חוק לתיקון חוק זכויות יוצרים כך שיאפשר חשיפה של גולשים אנונימיים וסגירה של אתרים אם אלו מפרים זכויות יוצרים. הפוסט הזה לא נועד לבקר את התזכיר הספציפי, אלא דווקא להעיר את הנושא הדי מת של הסמכות להורות על סגירת אתרים לאור מה שקרה השבוע. כזכור, לפני כארבעה חודשים …

אפליקציה לתיקון טעויות של מחוקקים ושופטים: זירונט.

בעשור האחרון הוגשו לבית המחוקקים הישראלי לא מעט הצעות חוק הנוגעות להגבלת הגישה לאינטרנט, חסימת אתרים, מעקב אחר גולשים והטלת אחריות על ספקי תקשורת וציוד קצה. מעטות (אך מוצלחות) היו דווקא ההצעות שביקשו לקדם נייטרליות טכנולוגיות ולקבוע כי לספקיות התקשורת אסור להפלות בין חיבור לחיבור (סעיף 51ג לחוק התקשורת). ברוב המקרים הצעות החוק נכשלו, אבל …

לא, אתם לא אחראים למה שכתבו בקבוצת הפייסבוק שלכם (בינתיים).

על פסק הדין א 2672-09-13 דהן נ' קמיל קראתם כנראה בתקשורת עם כותרות מרעישות. כל מיני כותרות כמו "בית משפט: מנהל קבוצת פייסבוק אחראי על הפוסטים המתפרסמים", "ביהמ"ש: למנהל קבוצת פייסבוק יש אחריות למה שנכתב בקבוצה" ו"בימ"ש השלום: קבוצת פייסבוק היא אמצעי תקשורת לעניין חוק איסור לשון הרע"; אבל האמת שפשוט מדובר בפסק דין שגוי, …

למי יש יותר כבוד? על הצעת החוק של אורן חזן לשם המדינה

לחוקים עם שם נייטרלי, מה לעשות, לפעמים יש השלכות הרסניות. כך, לדוגמא, "הצעת חוק הדגל, הסמל והמנון המדינה (תיקון – שם המדינה), התשע"ה–2015" של ח"כ אורן חזן. ההצעה, שכבר אושרה בקריאה טרומית, מגדירה בצורה סופית את שם המדינה כמדינת ישראל: דבר ראוי, מבורך ונחוץ לכאורה במדינה שמחוקקת את עצמה לדעת, ושראוי גם שתחוקק חוק שיקבע …