מדוע אין טורנטים ישראלים?

0.
אני רוצה להתחיל בהבהרה קצרה. מטרת הפוסט אינה לעודד הורדות לא מורשות, אלא בדיוק ההפך: אני מעוניין להתחיל לחקור מדוע דרך שיתוף הקבצים הפופולרית ביותר בעולם לא תפסה בישראל ומדוע דווקא הדרכים הפחות טובות, פחות איכותיות והרבה פחות ידידותיות למשתמש הן המצליחות ביותר בתעשיית הפיראטיות הישראלית. הטריגר לפוסט הזה, יותר מכל, היתה כתבתו של הראל עילם בכלכליסט על גניבת הלייקים באתרי ההורדות הישראלית: עילם גילה כי כשמשתמשים מעוניינים להוריד למחשביהם או לצפות בתכנים לא מורשים הם נופלים קרבן להונאות קליקים בפייסבוק ומשמשים מסווה לפעילויות לא חוקיות (אחרות).

1.
אז בואו נתחיל, בקצרה, לתאר להסביר מהו ביטורנט? ביטורנט הוא פרוטוקול שריד לשיתוף קבצים אשר "מאפשר לאנשים רבים להוריד קובץ בלי להאט את קצב ההורדה של אנשים אחרים. דבר זה קורה על ידי כך שהמורידים עצמם משתפים את החלקים שהם הורידו עם שאר המורידים, במקום שכולם יורידו את הקובץ משרת אחד אשר רוחב הפס שלו מוגבל. בדרך זו, לא רק שהמשתמש משתמש ברוחב פס, אלא הוא גם תורם רוחב פס בחזרה לשאר המשתמשים". השימוש בביטורנט הוא פופולרי להחריד בארצות ניכר, וב2009 החזיק בין 27% ל55% מכלל תעבורת האינטרנט. כיום, כאשר שירותים חוקיים לצפיה בתכנים זוכים לעדנה, ו20% מתעבורת הרשת עוברת לשירותים לצפיה חוקית בסרטים, לעיתים על חשבון ההורדות הלא-מורשות. ביטורנט הפך לשם דבר בתחום ההורדות הלא-מורשות מצד אחד, ומצד שני אפשר את השרידות הרבה שלמרות נסיונות אינסופיים מצד תעשיות הסרטים והמוסיקה, האתרים הגדולים לא נפגעו.

2.
הסיבה לכך היא בעיקר טכנולוגית: פרוטוקול ביטורנט דורש מספר רכיבים על מנת להוריד את הקובץ. הראשון הוא קובץ .torrent, שהוא לא יותר מאשר מפתח שמאפשר לזהות את הקבצים; קובץ זה לא שונה בהרבה מהhash של קבצים בשירות Dropbox שאפשר את ההורדה הלא חוקית באמצעות השירות. לאחר שהמשתמש מוריד למחשבו את קובץ הtorrent הוא צריך לדבר עם אחד משרתי הטורנט (טראקרים) אשר מודיעים למשתמש הקצה באלו מחשבים הוא יוכל למצוא את הקובץ. לכן, מנוע החיפוש שמאפשר את איתור קבצי הtorrent עדיין אינו מאפשר, בהכרח, הפרת זכויות יוצרים אלא הרבה יותר קרוב לאינדקס: הוא יודע להצביע היכן נמצאים קבצים בלתי מורשים, אך אינו מאחסן אותם: הוא רק יודע לומר למשתמש "אם תתקל בקובץ הזה, תדע שהוא קובץ בשם X, שרק טראקר בשם Y יכול לומר לך מי עוד מחזיק בקבצים".

3.
היתרון המשמעותי בשימוש בביטורנט הוא המבחר והאיכות בדרך כלל. בגלל היכולת של הנחיל של משתפי הקבצים לתת לצרכנים מהירויות גבוהות יותר ככל שיותר משתמשים משתפים קבצים, ניתן להגיע (בקבצים פופולריים) למהירויות שלא שונות בהרבה מרוחב הפס של המשתמש. כמו כן, איכות הקבצים שבדרך כלל נמצאת קרובה ככל האפשר למקור, ולא קשה למצוא גרסאות באיכות HD או Blue Ray של סרטים שיצאו לאחרונה. אלא, שכל זה נכון לתכנים לא-מורשים בלעז בלבד. דומה שהאינטרנט הציוני החליט לו להמנע משיתוף, ודווקא תחום ההורדות הלא-מורשות הפך להיות תחום שמבוסס על נקודות שרידות מעטות.

4.
בישראל צמחה לה קהילה שמבוססת דווקא על התחום הפחות שריד: צפיה ישירה והורדה ישירה, ולאו דווקא על הורדות Peer-to-Peer. הדבר מוזר בין היתר כיוון שבצורה בה מדובר בצפיה או הורדה ישירה מספיקה נקודת כשל אחת (כלומר, הסרה של הקובץ מהשרת המארח) על מנת להסיר את הקובץ ולמנוע מהמשתמשים לקבל גישה לעותק הלא מורשה. מעבר לכך, המתודות של צפיה ישירה, לפחות, מציגה קבצים באיכויות שאינן דומות לאיכויות HD (ולעיתים אפילו לא קרובות לDVD). מעבר לכך, גם באתרים הזרים לא ממש ניתן למצוא את הקבצים הישראלים, כך שהישראלים גם לא משחקים במגרש הבינלאומי. כך, לדוגמא, בעוד שניתן בקלות רבה למצוא פרקים של הסדרה 'הבורר' לצפיה ישירה (בצורה אירונית, באתר בשם 'טורנט ישראל', שכלל לא מכיל קישורים לטורנטים), חיפוש באתר הפופולרי ThePirateBay לא העלה מעבר לשני קבצים, שזהותם לא ברורה, והם נעדרים יכולת להורדה:

http://thepiratebay.org/search/Haborer/0/99/0

5.
ניסיתי וחקרתי למצוא אתר טורנטים ישראלי, וכל שמצאתי הוא את DownRev.net, קהילה סגורה שלא מאפשרת חיפוש ללא אישור מנהליה. מנגד, חיפוש אתרים לצפיה ישירה יניב עשרות תוצאות רלוונטיות וגם לא קשה למצוא פרקים להורדה באמצעות אתרי הורדות פופולריים. אולי ההוכחה שישראלים לא מפחדים מאתרים באנגלית, ואם היו רוצים להשתמש בטורנטים ניתן לראות מהדוגמא כאן: את הפרקים של סדרת הטלויזיה עספור החליטו משתפי הקבצים לשתף באתר Megaupload הלועזי. כלומר, כשהם רוצים הם יכולים.

http://www.fbisearchengine.com/index.php?q=Kochav+Nolad+-+S09E11&lid=174173&siteName=wnet.co.il

6.
אז מדוע הישראלים לא טורחים להשתמש בשירותי שיתוף קבצים מבוססי P2P, או ליתר דיוק Bittorrent? (ניתן עוד למצוא כמה שרידים להורדות של פרוטוקול eMule הישן). אם נחזור למחקר שערכתי עם דר' נמרוד קוזלובסקי, נתי דוידי ואוריה ירקוני בנוגע לשימוש הוגן בישראל ומוטיבציות ליצירת וצריכת תוכן אז נזכור כי ישנן שלוש מוטיבציות להעתקת קבצים, ושלושתן שקולות: (1) איכות הקובץ; (2) זמינותו ו(3) המחיר שלו. דומה שההורדות הישירות, אמנם ממעגליות שוטה, מנצחות בשניים מתוך שלושה הקריטריונים ולכן מבטלות את היכולת לקיומו של שוק הורדות לא מורשות איכותי באמצעות פרוטוקול ביטורנט. ההורדות הישירות והצפיות הישירות מספקות את הקריטריונים של מחיר וזמינות, מה שגורם לצרכנים להתעלם מהאיכות.

7.
אגב, ולמרות העדרו של אתר טורנטים ישראלי, החיפוש אחר קבצי טורנט על ידי ישראלים אינו בלתי-פופולרי בעליל אלא מאוד נפוץ. ניתן לראות באמצעות Google Trends כי, נכון להיום, החיפושים אחר "צפיה ישירה" ו"Torrent" כמעט שקולים וכי אתרי הורדה ישירה כמו הורדוט.נט פופולריים יותר מאתר The Pirate Bay בישראל, אך לא בסדרי גודל משמעותיים. כלומר, ישנם ישראלים רבים שמשתמשים בטורנטים, אך אין לא אתרים ישראלים לשיתוף קבצים ואין קבצים ישראלים רבים באתרי הטורנטים. ואכן, מטרת הפוסט הזה אינה לעודד יצירת תוכן לא חוקי, אלא לחקור את התופעה; לבחון מדוע דווקא ספקיות האינטרנט בוחרות להתערב בשיתוף קבצים כאשר הישראלים הפשוטים, שמעוניינים לצרוך תוכן חלופי, יכולים לעשות זאת באמצעות אתרי הצפיה הישירה ועושים זאת בצורה משמעותית יותר מאשר שיתוף הקבצים.

8.
אולי זה כי ישראלים לא מאמצים טכנולוגיות, אולי זה כי ישראלים לא אוהבים לצאת פרייארים או כי הם רוצים להיות מיוחדים, אבל בסופו של דבר, הרשת הישראלית דווקא אמורה להיות בנויה הרבה יותר טוב לביטורנט: הניתוק הגיאוגרפי שלה וקצבי ההעלאה המוגבלים מחוץ לישראל היו צריכים להביא לכך שרשת פנימית תאפשר שיתוף קבצים אמיתי ומהיר יותר, ולהביא לכך שהתכנים האיכותיים ישמרו. כרגע, כל עוד מדובר בפרויקט תיעוד של מספר מצומצם של בעלי חשבונות, הרי שלא דרוש יותר מעורך דין אחד על מנת לטפל בכל התכנים (אמנם יקח זמן רב) ולהסירם. לכן עולה השאלה: מתי הישראלים יקחו את עצמם בידים וישתפו קבצים?

לקריאה נוספת:
אין הפרה בנחיל: זכויות יוצרים ויצירת העתק בטורנט

18 thoughts on “מדוע אין טורנטים ישראלים?

  1. אני חושב שהתשובה נעוצה בכך שהישראלים מעדיפים משהו עם פחות איכות אבל זמין כאן ועכשיו, מאשר לחכות לאיזה שרת אימיול שאולי זמין ואולי לא (ברוב המקרים הם פשוט נופלים, גם בלי צו משפטי), אז בשבילם מגה-וידאו זה פתרון מעולה: תלחץ, תמתין כמה שניות ותקבל את הוידאו, בין כה התרגום כבר צרוב לתוך הוידאו כך שאין צורך לחפש קבצי SRT לתרגום.

    אגב, מבחינת ביטורנט, כספק שיושב במס' חוות בארץ, אני יכול להבטיח לך שהחוות הן "בית-זונות" להורדת טורנטים וזריעה מתמשכת. ניסיתי במספר מקרים להוריד טורנטים פופולריים ולפי כתובות הנחיל של אותם טורנטים, רוב הכתובות היו בחוות השרתים השונות בארץ.

  2. יש פה שני גורמים. האחד – תרבות הכאן ועכשיו וחוסר הדחיה בסיפוקים בשילוב עם צורת החיים האינטנסיבית שלנו.

    הורדה של סרט לוקחת זמן, ואם אנחנו מדברים על סרט מלא באיכות HD או HD ready אנחנו יכולים למצוא קבצים בנפח של כ 10 ג'יגה שההורדה שלהם לוקחת, לעיתים, גם יומיים.

    כלומר, אם עכשיו התפנו לי שעתיים – להוריד סרט מהרשת ולצפות בו זה יותר מדי זמן עבורי ולכן אעדיף צפיה ישירה.

    השני – יש פה שיקולי רווח אל מול כמות עבודה שיש לעשות ובמקרה הזה, הרבה יותר משתלם להרים אתר צפיה ישירה מאשר אינדקס טורנטים

  3. יתכן שהבעיה או אחת מגורמיה נובעת מהעובדה שמהירות ההעלאה בארץ היא בדיחה. לוקח שבוע אם לא חודש להעלות סרט באיכות גבוהה (בין ארבע לתשע ג'יגה ל720P או 1080P, בהתאמה). מכיוון שבביטורנט העברה היא סימטרית, ומהירות ההורדה שווה למהירות ההעלאה התוצאה לא משתלמת, לעומת אתרי הורדה ישירה שמאפשרים להעלות פעם אחת ולהוריד מספר פעמים במהירויות גבוהות. גם אם למעלים המקוריים יש גישה לאינטרנט שמעלה במהירות גבוהה, לרוב המורידים האחרים אין מהירורת כזו והטורנט לא ישרוד ללא "מזריעים" (SEEDS).
    יתרון נוסף לא לאתרי הורדה ישירה הוא שהמעלים המקוריים יכולים לגזור קופון על כמות הורדות, מה שעושה את כל העניין לעסק רווחי ברמה מסויימת.

  4. יש חריג אחד בתחום הורדות הטורנטים, וזו התכנה והתוכן החופשיים. כאשר משוחררת גרסה חדשה של הפצה פופולרית, או סרט חדש של קרן בלנדר, שיתוף הטורנטים נעשה המוני, ומספר הזורעים הישראלים גבוה מאוד.

  5. אנונימי,
    קודם כל, תודה. שוב, כתבתי על קיומו של DownRev, על האתר השני לא שמעתי ולא הצלחתי למצוא גם לאחר חיפוש מתיש. אלא, שDownRev הוא אתר בהרשמה בלבד ואינו המוני או שמיש כמו ThePirateBay.

    לכן, גם אם יש אתר, הוא לא ממש שמיש.

  6. אני חושב שהתשובה היא פשוט בגלל העדר האכיפה. גם בעולם היו רוצים לראות את הפרק של אתמול בצפיה ישירה, אבל בגלל אכיפה מסיבית אתרים כאלו נמצאים בפאתי הרשת. אתרי טורנטים לעומת זאת קשה לסגור וההפצה היא בעלת שרידות גבוהה בהרבה. אם ספקי התוכן היו פועלים נגד אתרי הצפיה הישירה, הפיראטים היו עוברים לטורנטים בן לילה.

  7. יהונתן – כשאתה מוריד טורנט מה ההגדרה של רוחב הפס להעלאה שאתה מתיר? בהתחשב בזה שבזק והוט מאפשרות סביב החצי מגה סל"ש בהעלאה כבר מגבילה אותך מאוד.

    עכשיו נניח שאתה רוצה להפיץ טורנט חדש, תוכן מקורי שלך לצורך העיניין – אתה הזורע וכולם עלוקות. גם אם תקצה את כל רוחב הפס שלך להעלאה (ואתה לא) עדיין יעבור זמן רב עד שיהיו עוד זורעים.

    בחו"ל יש רשתות הפצה מהירות ומאורגנות, חלקן בנויות על בסיס בוטנט ודומיהן שמאפשרות לבעל הרשת להפיץ את הטורנט במהירות לכל המחשבים שלו ורק אז לעלות לאוויר עם מספר זורעים מכובד בפיזור נוח. פה בארץ התשתית הזו אינה קיימת וזה אומר שה"טיים טו מרקט" הוא מאוד ארוך.

  8. ניצן – גם אתרי\משתמשי הטורנט בישראל משתמשים בשרת סידבוקס, אז אין את הבעיה הזאת, הכל יורד במקסימום שה ISP שלך מתעדף

    יונהתן – האתר השני הוא hebits.net (הדאבל b הטעה אותך)
    ויש אתר שלישי cipher.co.il
    אבל כמו הראשון והשני הם סגורים להרשמה רוב הזמן, צריך לבקש הזמנות מעמוד פייסבוק או ערוץ irc

    עוד מ2006 זכורים לי טרקרים ישראלים עם תוכן דתי (זאת הקהילה עם אחוז הפיראטיות הכי גדול הישראל) כלום לא שורד יותר משנה

  9. כי זה ידרוש מהישראלי מכוער להעלות בחזרה וא. הוא מכוער ב. קצב ההעלאה בארץ די עצוב

  10. בתור אחד שיודע מקרוב מה הולך בקהילת השיתוף הישראלית, הישראלים אוהבים להוריד / לצפות מהר ולשכוח. הם לא ממש רוצים להשאיר את המחשב דלוק סתם בלי סיבה כדי שאחרים יורידו. מה בדיוק יצא להם מזה?

    אתרי הטורנט הישראלים הם downrev, hebits ו-cipher שכולם סגורים להרשמה בדיוק כדי לגרום לישראלי המכוער לשתף. אם הוא לא ישתף, הוא ימצא את עצמו בחוץ.

    צפייה ישירה זה באיכות מתחת לכל ביקורת אבל ההורדה הישירה היא שיטה יוצאת מן הכלל. אם מצאת קישור שעובד (והרבה עובדים בדרך כלל) לשרת שיש לך חשבון אליו, אתה תוריד על המקסימום. בלי לחכות למשתפים, בלי להתפלל שיוריד מעל 50 קילו, הכל פשוט טס.

  11. אני משתמש לא מעט בביטטורנט להורדות, לכל מי שחושב, זה הכי רחוק מאימיול שקיים, ההורדה וההעלאה הם ממש לא סימטריות כך שמורידים במהירות המלאה של הקו. הדבר היחיד שמשפיע על המהירות הוא כמות המשתפים. ולדעתי זאת אחת הבעיות עם שיתוף ביטורנט בישראל (יחסית מעט אנשים בכדי ליצור שיתוף מסיבי לתוכן, כמו שהעיר הכותב בצדק, בתכנים בעלי ענין בינלאומי דווקא יש לא מעט ישראלים שמשתמשים ומשתפים בביטטורנט)

    העניין הוא שהם ברוב המקרים לא יוצרי/מעלי התוכן לרשת. אז זה מין בעיה שמזינה את עצמה. בגלל שאין מספיק מודעות ונפח לשיתוף בישראל, אנשים מעדיפים להעלות לאתרים של צפייה/הורדה ישירה כי שם הם תלויים ב"חסדיהם" של ישראלים "פרייארים" אחרים, כמו כן קל לקחת קרדיט על הפעולה בעוד שטורנט קל מאוד לשכפל ולקחת קרדיט ממישהו אחר. . .

  12. יש דווקא רשתות טורנט ישראליות אבל הן סגורות למשתמש הפשוט אלא למוזמנים בלבד וזה לגטימי. הם פשוט מפחדים שיתפסו אותם ארגוני זירה ודומיהם.

Comments are closed.