[קצר] קולוניומונופוליזם: על המונופול שמדינת ישראל קיבלה בחוק הלאום

אני רוצה להעלות נקודה נוספת על חוק יסוד: ישראל – מדינת הלאום של העם היהודי,** וזו המונופוליזציה של מדינת ישראל כמדינת הלאום של הדת היהודית: דמיינו את התרחיש התיאורטי בו מספר מיהודי ארצות הברית, קנדה, וכדומה מתאגדים, רוכשים קרקע איפשהוא באוגנדה ורוצים להקים מדינה נוספת בעלת אופי יהודי, מדינה ברוח חזונם של נביאי ישראל. גם …

כשמשתמשים בכספי ציבור כדי להשפיע על נבחרי ציבור: האם זה שוחד?

"הרשות לניהול המאגר הביומטרי ועובדיה שומרים על נייטרליות, בכל התנהלות במסגרת הפרויקט הביומטרי הלאומי ובכל פעילות פרטית פומבית, בכל נושא השנוי במחלוקת מפלגתית או ציבורית, מלבד מחלוקת הקשורה לפרויקט הלאומי והרשות הביומטרית הלאומית, ייעודם, שיטותיהם, מדיניותם והאתיקה שלהם" (הקוד האתי של הרשות הביומטרית). שימו לב לפסקה למעלה, הלקוחה מתוך קוד אתי של רשות ציבורית: הרשות …

חוק הצנזורה מכה שנית, הפעם כ"חוק הפייסבוק"

בשעה טובה פרסם משרד המשפטים את "חוק הפייסבוק", תזכיר חוק שנועד להציג את האמת בפרצוף ולהביא לידיעת הציבור את דרך הפעולה החדשה של גורמי אכיפת החוק בישראל: אנו לא נפעל כנגד מי שעובר על החוק, לא נעמיד אותו לדין, אלא רק נמחק את התוכן שהוא פרסם. קריאה של "תזכיר חוק הסרת תוכן המהווה עבירה מרשת …

אסדרת מקצועות הסייבר: קריאה מחודשת.

[פורסם במקור בDigital Whisper] 0. מטה הסייבר הלאומי מקדם במקביל שני נסיונות אסדרה; הראשון הוא נסיון אסדרה למקצועות הסייבר, והשני הוא הפיקוח על ייצוא מוצרי סייבר. עכשיו, סייבר היא בסך הכל מילה שיווקית להגדרה של סט מקצועות בעולם אבטחת ותקיפת המידע, והרצון לרגולציית סייבר לא צריך לבוא ממקום שונה מהרגולציה הרגילה; ועדיין, הבחירה ברגולציה של …

בהתייעצות; על כיצד יש על רשות מבצעת לבצע

0. נתחיל באחד הציטוטים האהובים עליי בכל הזמנים. "מה יקרה, אם נשיא המדינה או ראש הממשלה או השר הנוגע בדבר יסרבו לחתום על חוק שנתקבל בכנסת? ומה אם נשיא המדינה יסרב לחתום על כתב מינוי לשופט אשר נבחר לכהונתו על-ידי ועדת המינוי לשופטים, ולא נמצא כל פגם במינויו? התשובה הפשוטה לשאלות כאלה היא, כי ישנם …

בחירות אלקטרוניות, האם הגיע הזמן?

0. [לפני שמונה שנים כתבתי פוסט שמסביר למה אני נגד בחירות אלקטרוניות, קראו אותו קודם]. לפני שמדברים על בחירות אלקטרוניות צריך לזכור שבישראל כל פיתוח ממשלתי טכנולוגי משמעותי מוביל לכשלון. המדינה אינה יודעת לנהל מערכות אלקטרוניות בצורה טובה ומעבירה את האחריות בדרך כלל לאותם קבלני משנה שעושים את אותן שגיאות שוב ושוב. כל פרויקט מחשוב …

חזקת קלקול המנהל.

הגיע הזמן שנדבר על חזקת תקינות המנהל (או חזקת התקינות המנהלית). חזקת תקינות המנהל הנחה משפטית, שקובעת כי עד שלא הוכח אחרת, כל החלטה של רשות ציבורית היא חוקית ותקינה. חזקת התקינות היא ה"חף מפשע עד שהוכח אחרת" של הרשויות הציבוריות, וקובעת כי: "בהתאם לחזקה זו, הרשות אינה נדרשת להראות שפעולתה היא תקינה, אלא לכאורה …

האם לאסור לגמרי על פרסום פסקי דין?

בשבוע האחרון התבשרנו שהנהלת בתי המשפט מעוניינת למנוע מאתרים משפטיים לפרסם החלטות בצורה שהאזרח הקטן יוכל לגשת אליהן. ההחלטה עצמה היא בעייתית, ומראה שהמדינה מנסה לפתור באמצעים לא נכונים את הבעיות הלא נכונות. השיטה הנכונה לפתרון הבעיה הוא לפרק אותה להרבה בעיות קטנות, כפי שאני אראה כאן.

חיפוש במחשבים מוצפנים: האם למשטרה יש מחשב על?

החלטה שהובאה לעיני באמצעות הלמו מעלה שאלה מעניינת. עד היום, טרם נדונה בפסיקה הישראלית השאלה האם מותר למשטרה לחייב אדם למסור את ססמאותיו במהלך חקירה, או שמא הדבר הוא חלק מהזכות למניעת הפללה. למרות לא מעט פסיקה מסביב לנושא לגבי חיפוש בחומר מחשב, אין פסיקה חד משמעית (ב"ש 1152/03 מדינת ישראל נ' מיכאל אברג'יל, ע"פ …

מהו צו? מחשבה בעקבות פרשת חורה.

מהו צו? צו הוא מקרה פרטי בו גורם מוסמך, כמו רשות שיפוטית, נותן לאדם את הזכות לבצע פעולה שאלמלא היה הצו היתה בניגוד לחוק. לדוגמא, צו אנטון פילר הוא צו שניתן על ידי שופט המאפשר לאדם להכנס לביתו של אדם אחר, ולחפש ראיות הקשורות בביצוע הפרת זכויות יוצרים, פגיעה בפרטיות או גזל סוד מסחרי (אבל …