October 31, 2006

האם בכך שמישהו מציב בפני המדינה, או כל רשות או חברה אחרת, את כשליה הוא ראוי לשבת בכלא, אף אם הוא לא עבר על החוק עצמו - אלא רק סיפק כלי שיכול להדגים כיצד אחרים יכולים לעבור על החוק? זו שאלה קשה מכמה סיבות, חלק מההשלכות של התשובה לשאלה זו קשורים, לדוגמא, להרשעה או זיכוי של DVD-John או לדוגמא להתרת מאסרו של מפעיל אתר ביטורנט שרק קישר למקומות בהן אחרים עברו על החוק.

מדי יום אנו נצבים בפני עשרות מחדלים ופרצות שמאפשרים לאחרים לעבור על החוק, או אפילו רואים עבירות בעצמנו. עם זאת, אנו לא תמיד הולכים ומדווחים על כל פעולה בלתי חוקית ('אבק של מלשינות') ואנחנו לא מנסים למנוע מאחרים לעבור על החוק (חרף העובדה שזו עבירה לכשעצמה: אי מניעת פשע). אולם, האם בכך שאדם מסוים מנסה להראות כיצד פרצה מסוימת פוגעת בבטחונם של אזרחים, וכשכל מטרתו היא להתריע בפני הרשויות שבאם לא יתקנו את הפרצה הם יגרמו נזק רב, ראוי לכלוא אותו? ומה קורה אם אותו אדם כן נהנה מפרצה זו באכיפה? האם אז המצב שונה.

את ההשוואה יש לעשות בין שני מקרים שהתרחשו השבוע: הראשון הוא כריסטופר סוגויאן, שהפעיל אתר שמאפשר לזייף כרטיסי עליה למטוס; והשני הוא גראנט סטנלי, שהפעיל אתר שנותן קישורים להורדות קבצי ביטורנט. בפועל, אף אחד מהשניים לא ביצע פעולה שפוגעת באחר - סוגויאן נתן כלי לאחרים להפר את החוק, כמו גם סטנלי. אף אחד מהשניים גם לא קרא לאחרים להפר את החוק, אלא רק הודיע להם כי קיימת אפשרות כזו.

סוגויאן, בעצם, התריע בפני החברה על הסכנות בעליה על מטוס: הוא הציג את הקלות בה ניתן להסתנן באמצעות תעודת זהות אמיתית ושני כרטיסי עליה למטוס, אחד מזויף ואחד אמיתי, למטוס חרף כך שהנוסע מצוי ברשימת הNo-Fly (רשימה של טרוריסטים ו\או חשודים). הדרך היא פשוטה: בעת הבידוק הבטחוני לא נבדק הנוסע מול הרשימה, אלא רק בעת הרכישה ובעת העליה למטוס. את הרכישה מבצעים על השם הבדוי, ורק בעת המעבר בבידוק הבטחוני מציגים את כרטיס העליה למטוס המזויף (עם השם האמיתי) והדרכון או תעודת הזהות האמיתית, כיוון שבעת העליה למטוס לא נבדקת כלל תעודת הזהות או הדרכון. כך, לפחות לכאורה, ניתן לעלות על מטוס חרף המצאות האדם על רשימת חשודים מסוימת.

סטנלי, בניגוד לסוגויאן, לא פעל ממטרה כל כך אלטרואיסטית. הוא הציע לגולשי אינטרנט מידע על כיצד להוריד קבצים שמפרים זכויות יוצרים למחשביהם.

בישראל, לדוגמא, זוכה אבי מזרחי מאשמת פריצה לאתר המוסד (פ 3047/03 מדינת ישראל נ' מזרחי אבי), שם פסק כב' השופט טננבוים כי מקרים בהם יודגם חור אבטחה במערכת ממוחשבת יהיו שקולים ל:

"נהג הנוסע בכביש השייך לכולם ותוך כדי נסיעה רואה מכוניות אחרות שיש בהן בעיות ותקלות. בעיות כגון נקר בצמיג, עשן יוצא ממכסה המנוע, דלת פתוחה וכהנה וכהנה. דרך אחרת היא להשוות בדיקת האבטחה לאדם המבקר במוזיאון ברשות ותוך כדי הביקור מציץ ומסתכל על פתחי החירום, חלונות המוזיאון ועוד. גם אם יראה הדבר כלא נימוסי, בוודאי שאין מדובר פה במעשה פלילי."
חשיפת ערוות רשויות השלטון בהעדר פיקוח מספק על עולים לטיסה אינה פשע, ככל הידוע לי, אלא דווקא אקט הראוי להערצה. כיום העליה למטוס היא, בפועל, ללא פיקוח וכל אדם יכול לעלות לטיסה אשר הוזמנה על שמו של אחר.

החברה, ככלל, לעיתים אינה סובלנית כלפי אלו שמתריעים על כשליה. לדוגמא, תכניות כמו "שומר מסך" של אמנון לוי חושפות את פשעיהם ועוולותיהם של אחרים; לעיתים הם עושים זאת תוך שהם מזמיניםשירותים ומוצרים שאינם חוקיים - ומשתתפים, בפועל, בביצוע עבירות. לדוגמא, כשתכניתו של לוי הדגימה את הקלות בה ניתן להשיג תעודת הסמכה מזויפת ממיקרוסופט ברור היה לכולנו כי לא מדובר בעבירה מצדו של לוי. הוא רק הדגים היכן נמצא העבריין.

כשיוני בראל מNRG-מעריב מדגים כי למרות התראותיה של Comedy Central עדיין מצויים באתר YouTube סרטונים, ואולי אף פרקים שלמים, המוגנים בזכויות יוצרים, איש אינו יכול לגרוס כי מדובר בעבריין - אלא בעיתונאי חוקר שמעמת ומאמת את טענות הצדדים לכתבה. איש לא ינסה לטעון כי אתר מרכזי כזה הוא חלק ממערכת מסואבת של מפרי זכויות יוצרים שרק מחזיקים אתר חדשות בכדי להסוות את מעשיהם.

אז מדוע להגן על זועקי "המלך הוא עירום"? האם ניתן להפעיל כאן את דוקטרינת ה"הגנה מן הצדק"? אותה דוקטרינה עד היום לא היתה מגובשת בצורה מוחלטת בפסיקה; בתחילה היה את ע"פ 2910/94 מדינת ישראל נ' ארנסט יפת, בה נקבע כי "לאחר שעברו המערערים את ההליך המורכב הקשה והמתסכל של ועדת החקירה בענינם וגם הוטלו עליהם סנקציות מנהליות ציבוריות אין זה עוד מן הדין ומן הצדק לחזור ולהעמידם לדין בגין אותה פרשה.";

לאחר מכן הורחבה ההגנה מן הצדק למקרים בהם השלטון פעל שלא בתום לב בעת ניהול ההליכים עם הנאשמים (וחשוב לברר שאין מדובר ב"פירות העץ המורעל") (בג"צ 5319/97 רומן קוגן נ' הפרקליטות הצבאית).  עד כדי שבעל"א 2351/01 חרמון נ' הועד המרכזי של לשכת עורכי הדין נקבע כי "טענת ההגנה מן הצדק מבוססת, בין על אדנים של השתק, ובין על שיקולים של צדק. תוצאותיה של הגנה זו הן כי נאשם לא יועמד לדין פלילי, במנותק משאלת אשמתו או חפותו. היא מקנה שיקול דעת לבית המשפט לעכב את הליכי המשפט מקום שלא ניתן לתת לנאשם משפט הוגן"

בהמשך, ובהערת אגב, בתי המשפט הנמוכים במקרים מסוימים הגיעו לרמות אבסורדיות כשהם זיכו נאשמים בגין הגנה מן הצדק - לדוגמא בת.פ 194/03 מדינת ישראל נ' הרשברג זוכה אדם בטענת 'הגנה מן הצדק' כיוון שהתעמרה בו רשות שלטונית כלשהי (שלא קשורה כלל לחקירה הפלילית), פסק דין זה התהפך בערעור, אך לא בטוח שהחלטה מסוג זה לא תחזור על עצמה.

דוקטרינת ההגנה מן הצדק יכולה כאן להגן על נאשם כמו סוגויאן, שרק בא להציג את הבעיה, ולא להגן על מי שבא להרוויח מהפעולה. אותה דוקטרינה יכולה גם להגן על הלמו, כאשר זה יכול להוכיח כי הוא נרדף - בזמן שאחרים לא - על ידי רשויות החוק, במקום בו ישנה אכיפה סלקטיבית של החוק ואיסור הפרסום מופר חדשות לבקרים. האם ניתן, בצורה מוחלטת, לומר שרצון הריבון הוא להרשיע את הלמו?

מטרת הענישה היא הרתעה - הרתעה נגד אלו שמפרים חוקים והצבת אימרה חשובה, שמי שמפר את החוק ייענש. אבל האם זה באמת המקרה? האם כל מי שיציג את כרטיסי הטיסה? האם העובדה שסנטור אמר זאת כבר לפני שנתיים (ויה סלאשדוט) מצדיקה את השחרור? כולם יודעים שהמערכת לא עובדת, אבל יש צורך כלשהו להעניש את מי שאומר זאת.
Technorati Tags: , , , ,

October 30, 2006

ביום שלישי הבא, 07.11.2006, בעת שרוב העולם ישב בשקט ויצפה בטלוויזיה, אני אעביר הרצאה בנושא "קריסת זכויות האדם ברשת - האם הטרור הוא רק התירוץ" במרכז צ'ייס באוניברסיטה הפתוחה ברעננה.

אשמח אם תוכלו לבוא.

להרשמה ולתכנית המלאה כאן.

October 29, 2006

מדי יום מתמלאות עיתוני האינטרנט בידיעות חדשות על "שיתוף קבצים" והנז"ק שנגרם לחברה מצד אחד מהשיתוף הנורא הזה, בעוד שמקטרגים על הפגיעה המדהימה בזכויות הפרט והרצון של הפרט לתרבות, מצד שני. השאלה היא מדוע דווקא בשלושה תחומים מאוד ספציפיים מתקיים השוק המשני של שיתוף קבצים, בעוד שבשוק אחר, זהה לחלוטין במהותו, דווקא לא מתקיים שוק זה. שלושת התחומים בהם מתקיים שיתוף קבצים (בלתי חוקי) הוא: (1) יצירות סינמטוגרפיות (2) יצירות מוזיקליות (3) תוכנות מחשב; בשלושת תחומים אלו אין כל הבדל בין העותק הנרכש בכסף לבין ההעתק הבלתי חוקי שנצרב או הועתק ללא רשות היוצר.

התחום בו יכול להתקיים שיתוף בנקל אך לא מתקיים הדבר בפועל הוא הספרות. אכן, טקסטים מועתקים חדשות לבקרים ללא רשות כותביהם ו\או בעלי זכויות היוצרים שלהם. שירה מועתקת בקלות ללא כל בעיה לאתרי אינטרנט, חלק מהפעמים עם רשות וחלק ללא, כשהקורא התמים לא יודע מה מצבה של אותה שירה באותו הרגע. אולם, ספרות יפה, סיפורים ארוכים, רומנים, מחזות שלמים - אותם טקסטים שניתן להעלות כה בנקל לרשת - נעלמים ממנה.

אותם אנשים שנלחמים למען הדמוקרטיזציה של המידע לא יהססו ללכת לרכוש ספרות (שלעיתים כבר לא מוגנת בזכויות יוצרים) בעשרות שקלים, בעוד שהם מוותרים על רכישת אלבומי מוזיקה רק כי ניתן להורידם ברשת. אותם אינטלקטואלי מרשתת לא יוותרו על רכישת "כה אמר זראתוסטרא" למרות שזה זמין בפרויקט גוטנברג, רק כי הספר מהדר את ספרייתם, ליד בקבוקי הסינגל מאלט. כך יהיה גם עם ספר שירת ימי הביניים או ביאליק שניתן להורדה חינם מאתר פרוייקט בן-יהודה.

אבל האם המילה הכתובה כה יקרה שאנו מוכנים לסגל נורמה אחרת מאשר שיתוף הקבצים, או שמא הפלטפורמה לשיתוף ספרים טרם הגיעה לאבולוציה הרצויה? לכאורה, ואף ללא אמצעים טכנולוגיים מסובכים, ניתן להקים אתר שיתוף ספרים; כמו ספריה, רק בצורה היותר אנרכו-קומוניסטית, אולי באקוניאלית, כל אדם רוכש ספרים לפי צרכיו, ולאחר סיום הוא מכניס אותם למאגר מנוהל היטב, בו כל משתתף אחר מודע לכך שהספר יכול שילקח ממנו בכל רגע נתון לצרכי הבעלים החוקיים. בכך אין כל מניעה חוקית ואין עבירה על דיני זכויות יוצרים - יש שיתוף כולל בין חברים, שלא למטרות רווח, על ידי ספריה ציבורית (עם הבעייתיות הקיימת בכך בחוק).

והאם ניתן להגביל זאת רק לספרים? האין אני יכול לנהל, באמצעות הכלים הדיגיטליים כיום, מאגר בו אנשים ישאילו מדיות מגנטיות המכילות את ספריית המוזיקה הקיימת שלהם? כלל הרשיונות הקיימים לכל שיר באותו מאגר יגבילו את מספר ההשמעות במקביל. כמובן שהמאגר יהיה מבוסס רשת על מנת למנוע שימוש לא הוגן בו. (והשווה: שיר משומש במצב טוב).

אולם, נשים את השירים בצד ונתמקד בתרבות עמוקה יותר שאינה בהכרח תרבות המונים. האם שיתוף ספרים בצורה זו מושלם? כשאני קורא בספר אני מותיר את חותמי עליו כמעט כמו שהוא מותיר את חותמו בי. כתמי קפה, אזני חמור וסימנים אחרים מלווים את הקריאה שלי בספר. לעיתים גם הערות, עד כי בטוח שאם אחרים יקראו את הספר שאני קראתי, הוא ישתנה לבל היכר ולא אוכל לעשות בו שימוש.

שיתוף ספרים יכול לחסוך לאדם כמוני אלפי שקלים בשנה. אם נניח הייתי משתף ספרים עם 15 אנשים שאני חולק עמם תחומי עניין משותפים הייתי יכול לחסוך לפחות רכישה של 30 ספרים בשנה, שמהווים כ-50% מרכישות הספרים שלי. לאחר שאלו היו מסיימים את הקריאה הם היו מחזירים לי את הספר והייתי שומר אותו אצלי (או במאגר משותף).

אך למה אנו לא עושים זאת? האם אנו נהנים להרגיש "בעלות" על הקניין הרוחני שרכשנו? האם השיר "שלי" הוא "שלי"? האם לא היינו ששים לשתף קבצי מוזיקה אם היינו יודעים שהשימוש בקניין מכלה אותו?

כאן היתרון בקניין רוחני אמיתי; השימוש אינו שוחק את התוצר. בקניין דיגיטלי ניתן להשתמש ללא סוף ולא לפגוע בו. העדר הפגיעה בו, אולם, פוגע באלו שתופשים את הקניין בצורה שונה - בצורה בה על כל שימוש יש לגבות תשלום ולא בצורה בה לכל יצירה יש תועלת חברתית כלשהי שמזכה את האמן\יוצר בתשלום עבורה. האם באמת רצוי לאפשר לצרכנים לקבל עותק "נכה" מהיצירה אותה הם מעוניינים לרכוש רק כדי למנוע מהם לעשות בה את השימוש הראוי?

האם הייתי צריך לשלם סכום גדול יותר עבור זכות שימוש בספר הכוללת השאלה לחבר? האם הייתי צריך לשלם יותר עבור הזכות לכתוב בתוך ספר? עבור היכולת לצלם עמוד מתוכו במכונת צילום? זו בעצם השאלה שחברי הכנסת צריכים לשאול עצמם כשהם באים לנסח חוק זכויות יוצרים דיגיטלי.

October 28, 2006

לי זה חשוב.

מחר, יום א', 16:00, גן צ'ארלס קלור בתל-אביב.

תבואו.

Technorati Profile

October 27, 2006

(ותודה לבועז כהן שהדליק אותי על לכתוב את זה)

סקר כלשהו שנערך בקרב האוכלוסיה היהודית הבוגרת (עם טעות דגימה של 4.5%) קובע כי 34% מהאוכלוסיה תומכת במתן חנינה ספציפית ליגאל עמיר. כלומר, ללא התייחסות למגזר הערבי, וללא התייחסות לסוגיית טעות הדגימה הנהדרת (לגבי טעויות דגימה במדגם של 500 אנשים שמייצגים, לכאורה 7,000,000 אנשים). הבעיה היא שהשאלה לגבי חנינתו של יגאל עמיר אינה תלויית פופולריות של הציבור, אלא דווקא תלויית איש אחד.

כמה שאלות נכונות שהיו צריכות להשאל בכדי להראות את דעת הציבור:

1. האם אתה היית תומך במועמד לנשיאות שתומך בחנינה (כעת) ליגאל עמיר?
כמובן שהשאלה אינה רלוונטית כי מועמד לנשיאות נבחר על ידי חברי כנסת ולכן השאלה הנכונה היא האם אתה תצביע למפלגה שחברי הכנסת שלה יתמכו במועמד לנשיאות שתומך בחנינה ליגאל עמיר.

2. האם אתה מאמין שיש לחון את יגאל עמיר, לקצוב את ענשו או להשאירו בכלא? (לחון\לקצוב\להשאיר\חסר דעה)

3. מה עמדך בנוגע לחנינת רוצחים לאחר 25 שנים ו\או לקציבת ענשם? (בעד חנינה\בעד קציבה\נגד\אדיש)

4. האם אתה רואה עצמך מצביע שמאל, ימין או מרכז?

5. לאיזו מפלגה הצבעת בבחירות האחרונות?

6. לאיזו מפלגה הצבעת בבחירות 2003?

רק אחרי תשובות אלו אפשר לקבל תשובה מדויקת.



מה שכן, עדיין מדאיגים אותי הנתונים, במיוחד לאור הפורנוגרפיזציה של מערכת היחסים של יגאל עמיר ולריסה. אבל הבאת ילד לעולם עדיין אינה מספקת בכדי לתת לו חנינה. אני לא מסכים עם אורי שטוען שההתייחדות סוללת את הלגיטימזציה של יגאל עמיר (טקסט נהדר אגב, חובה לקרוא) אבל אני חושש שהקרקס התקשורתי סביב משגל ראשון של רוצח עם זוגתו מוביל ללגיטימיזציה ולפופוליזציה של המעשה (ואולי גם להזניה של התקשורת) תוך כדי כך שניתנת לו במה.

במדינה דמוקרטית יש זכויות אזרח ויש חובה לתת גם לאסירים את אותם דברים שניתנים לאזרחים אחרים, כך כאן לא נשללת זכותם להצביע. אולם, אין לתת לאסיר שטוען לרצח פוליטי כל פריוילגיה. מגיע לעמיר להרקב בכלא; מגיע לו למות שם בבידוד. אבל אם יש דבר שאנו למדנו מרצח רבין הוא לא לחבק את הקיצוניים אשר באים לכלותנו מבפנים, אלא לחנך את החברה לקבל שונות - כל עוד הקבוצות השונות מוכנות לקבל שונות גם כן.

בשבוע הבא אנו נזכור 11 שנים למעשה הנתעב שבוצע על ידי בן העוולה. רצח, כמו כל רצח אחר, שגדע חיים, הוביל לשלטון רע והרס את הדרך. אם היה ניתן לעשות כן, הייתי מחזיר את רבין רק כדי שהוא ידבר אל העם ויגיד להם


לצפיה:
הוידיאו של רוני קמפלר
ישראל ממשיכה עם פרס
חקירת יגאל עמיר

תמיד האמנתי שמרבית העם רוצה בשלום, מוכן ליטול סיכון לשלום. ואתם כאן, בהתייצבותכם בעצרת הזו, מוכיחים, עם רבים אחרים שלא הגיעו לכאן, שהעם באמת רוצה בשלום ומתנגד לאלימות. אלימות היא כירסום יסודות הדמוקרטיה הישראלית. יש לגנות אותה, להוקיע אותה, לבודד אותה. זו לא דרכה של מדינת ישראל. יש דמוקרטיה, יכולות להיות מחלוקות, אך הכרעה תהיה בבחירות דמוקרטיות."

(מתוך נאום ראש ממשלת ישראל יצחק רבין, בעצרת "כן לשלום, לא לאלימות", תל-אביב, 4.11.95), מקור: סנונית

October 25, 2006


ענף הבאקדייטינג מתפתח בשנים האחרונות, מניב רווחים נאים וממנף את תחום הסחר במניות. הערכות של אנליסטים מדברים על כך ששוק הבאקדייטינג העולמי מגלגל מאות מיליוני דולרים בכל שנה, לאחרונה פורסם כי חברות גדולות בתחומי טכנולוגיה ותחומים אחרים, נכנסו גם לתחום הבאקדייטינג וזכו להצלחה אדירה. (אהוד קינן, הודעה לעיתונות, 24.10.2006)

אז אמרתי לו "אהוד, אולי נפתח אתר היכרויות - באקדייטינג.קו.איל, כזה שמחזיר אהבות קודמות" והוא אמר לי "תקשיב, באקדייטינג זו דרך חיים, קצת כמו הנוסע בזמן, זה ממנף את הכסף שלך." ושאלתי אותו "אהוד, אולי יש לך גם אפשרות לסדר לי איזה באקדייט עם מישהי?" (מתוך שיחה שמעולם לא התקיימה ביני לבין אהוד קינן).

אז שאלתי אותו "תגיד, קונברס זה לא האלה של הנעלי אולסטר? איך הם בכלל יכולים לסדר לי דייט?" (שיחה שלא התקיימה עם קובי אלכסנדר, תאריך לא ידוע).

נעלי קומברס אול-סטאר
(cc) BlueAlgae

"עורך הדין של הקונצרן (לא זה שהפסיק להגיב כאן. הוא סתם חלאה. ועוד ניסינו להשיג לו חברה. פפפףףף) החל לטפל בעסקאות ולבדוק אותן אחת לאחת (במילים אחרות הוא מברר מי ייתן יותר כסף)." (יובל דרור, הצעה עסקית ודילמה, 23.10.2006)

ככה זה כשלא מצייתים ליולה
(cc) romkey

"את המנה הזו אוכלים מלמטה למעלה, את צריכה לחפור עם הכפית" מלצרית מטקבקת יולה לדייט של יהונתן ביום שישי.

"את יכולה לחלוק את המנה הזו עם אדם אחד בלבד, אם תחלקי אותה עם יותר מאדם אחד היא תושמד. כמו כן את יכולה לתת טעימות רק לבני משפחה מדרגה ראשונה וגם אז רק אם את מפסיקה לאכול אחר כך. כמובן, שאת לא יכולה להחליף את המנה אם היא לא טעימה לך וגם את לא יכולה לדבר על המנה הזו עם אף אחד אחר. ברור לך שבהסכמתך את גם מצהירה שאת יודעת שהמנה באה AS-IS ואין כל אחריות עליה והיא עשויה לגרום לנזקים אם לא תאכלי אותה נכון. המסעדה לא אחראית על טיב השירות, על טעם האוכל או על קיומו בכלל", מלצרית בבראסרי על ספידים, הדגמה ממש קרובה למציאות של יולה מוגזמת בצירוף נז"ק.

"מוות לעורכדינים!! (חוץ ממך יהונתן, אתה נחמד. לא נחמד ככה יהונתן. נו די יהונתן!)" MrM ברגע של חולשה, מטקבק אצל יובל דרור, 22.10.2006

"אין הודעה לעיתונות מקבילה של “איכילוב מדווח על עליה של 1,250 פצועים קשה בתאונות עבודה?”" יהונתן קלינגר שואל את עידו קינן לאחר שזה מדווח על עלייה של 1,250 אנשים במספר המלשינים לBSA.

"כאשר שולחים מיילים, זה לא לפרק את המערכת, אלא לאנשים בעלי תפקידים מסוימים, המערכת פתוחה" רון נחמן מתפלא שכל אחד יכול לשלוח מייל לכל אחד, 26.07.2006, ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת.
"העירייה פנתה ל"וואלה" בדרישה לקבל את כתובת ה-IP של הגולשים", עיריית אריאל מפגינה בורות וחוסר ידיעה שכתובת הIP של השולח נמצאת בHeader.
"יכל היה הכותב האלמוני לכתוב מכל נקודת גישה אלחוטית ולהוותר אלמוני." יהונתן קלינגר מסביר לרון נחמן למה אין לו סיכוי למצוא את השולח, 25.10.2006

מכל מקום אמרתי!
(cc) piccadillywilson



Technorati Tags:

October 24, 2006


אל:
השר אופיר פינס,
שר התרבות.

בעניין: הצעתה של רוחמה אברהם לסגירת הברים.

כבוד השר,
אני פונה אלייך בהמשך לפרסומים ב"הארץ" הבוקר כי חברת הכנסת רוחמה אברהם מקדמת יוזמה אשר תחייב ברים ומקומות בילוי להסגר בשעה 02:00 לפנות בוקר. לא אתייחס יתר על המידה לכך שמדובר בהצעה שפוגעת בעסקים הקטנים בישראל ואף מונעת מהם את היכולת להתפרנס בכבוד ואת היכולת לפרנס עשרות אלפי צעירים וסטודנטים שאינם יכולים לעבוד בשעות הלימודים. גם לא אתייחס לכך שהחוק עשוי לפגוע בחוק יסוד: חופש העיסוק. אלא אני רוצה להציג בפנייך, כשר התרבות וכאדם האחראי על החינוך האקס-קוריקיאלי של הציבור, את החסרונות בהעדר מקומות בילוי, מחד, ואת הסכנות בחקיקה הזו לציבור, מאידך.

ראשית, ובכדי להמנע מלהשמע פופוליסטי, אני מעוניין להציג בפנייך את המושג Shot21. אותו מושג שאול מהתרבות האמריקאית. בארצות הברית גיל המינימום לשתיית אלכוהול הינו 21 ברוב המדינות. צעירים רבים שמגיעים לגיל זה "חוגגים" את בגרותם באמצעות שתיית 21 שוטים (כוסות של 50 סמ"ק) של משקאות אלכוהולים. שתיית 21 שוטים, אף אם מדובר בכמות נכבדת, הינה משהו אפשרי כאשר חוקי לצעיר לשתות משעה 12:00 ועד 06:00, כשהבר אמור להסגר, מדובר בקצב של טיפה יותר משלושה משקאות לשעה - שכרות כבדה, מחד, אך אין מדובר במוות.

סגירת הברים בשעה 02:00 בארצות הברית הובילה בשנת 2004 למותם של צעירים רבים. אלו מגיעים בחצות לבר בציפייה לשתות לשכרה, ולאחר שמבינים כי את "המסורת" הם נאלצים לבצע בתוך שעתיים, מנסים להבאיס על עצמם אלכוהול במידת האפשר. את הנזק מתופעה זו אפשר רק לדמיין, ואפשר גם ללמוד עליו.

לקריאה נוספת:
קייט זרניקה, משחק השתיה יכול להיות טקס התבגרות קטלני, 12.03.2005, ניו יורק טיימס.

כמו כן, וכמצוין בכתבה ב"הארץ" הבוקר, תופעת ה"תדלוק" היא בעייתית ולא ניתנת לאכיפה. תופעה זו הינה התופעה בה חוגגים רוכשים מראש אלכוהול ו"מתדלקים" עצמם מחוץ למועדונים על מנת לחסוך בכסף. אותה תופעה לא רק שמובילה לשתיה בלתי מבוקרת ומייתרת את החוק, אלא גם מובילה לתוצאות הרסניות - באם תאסר מכירת האלכוהול בשעה 02:00 ה"תדלוק" יבוצע ברחוב ובמגרשי החניה לאורך הלילה, ובפועל יגביר את האלימות (שלא הוצג קשר ישיר בינה לבין אלכוהול נכון להיום).

ומדברי פחד ואזהרות, אני רוצה לפנות כעת, ברשותך, לדברים כבדים עוד יותר.

הברים ומקומות הבילוי מהווים את בית הגידול, כיום, לתרבות. הופעות של להקות נמשכות אל תוך הלילה ומקדמות את המוזיקה. ערבי תרבות אחרים של מיצגים חזותיים ושל אמנות פוסטמודרנית מבוצעות לא אחת בברים ובמועדונים, תוך קידום האוונגרד הישראלי וחיזוק המשמעות של "תרבות".

תרבות השתיה הישראלית, של שתיה מבוקרת ושל בילוי מפוכח, רק החלה להתפתח בשנים האחרונות, במיוחד בעקבות סיקור עיתונאי מקיף והקדשת מדורים ומוספים לאלכוהות כמו גם קידום של הופעות רוק באמצעות חסויות מחברות המשקאות. אותה תרבות שתיה מקדמת את העדר האלימות, אשר מצויה לא רק בקרב שוכני המועדונים ושותי הבירה, אלא גם בקרב כל התקהלות גדולה של בני אדם, לדוגמא במגרשי הספורט.

גדיעת תרבות הבילוי, אשר מאפשרת לצעירים רבים לשכוח לרגע אחד מהיוממות ומהניכור במקום העבודה (או הצבא), בטענה שהדבר יקטין את האלימות שמובנית בכל מקרה בחברה הישראלית, תביא לתוצאות הרסניות. אשמח להפגש עמך ועם צוות משרדך בכדי לבנות תכנית פעולה חליפית להצעתה של אברהם לתכנית חינוך שתשלוב בהסכמת בעלי הברים, מצד אחד, ותאפשר לא רק הקטנת אלימות אלא גם הגדלת הכנסות המדינה ממיסוי (בעקבות פעולה רציפה של הברים) וכן הגדלת העושר והאושר המצרפי.

פרטי הקשר שלי מופיעים בתחתית דואר זה,
בתודה מראש,
עו"ד יהונתן י. קלינגר

העתקים:
חברת הכנסת רוחמה אברהם
אתר עבודה שחורה (www.blacklabor.com)

לקריאה נוספת:
סיבת המוות רוחמה אברהם, ניצן ברומר, 24.10.2004 (פורסם גם בנענע)

October 22, 2006

חוק חדש בגרמניה, כך לפי יאהו!, קובע כי כל מכשיר קצה אשר מסוגל להתחבר למרשתת ימוסה (או יחוייב באגרה) בגובה 5.52 יורו לחודש. אותו סכום נקבע כיוון שמדובר במכשירים שמסוגלים לקלוט שידורי טלוויזיה ורדיו (אף אם אינם עושים זאת בפועל). התשלום, לכאורה, הוא עבור הזכות לקלוט - ולא עבור פיצויים לבעלי זכויות היוצרים שנפגעים מהשימוש או תגמול לרשויות הממשלתיות בעבור החזקת התשתיות.

בישראל, לבינתיים, אין עוד היטל כזה (ואם יש עוד איזה חבר כנסת תאב פרסום, אני אשמח בעבור חופן דולרים לכתוב לו את הצעת החוק שתביא כותרות וצחוקים); אולם, האגרה שנגבית בעבור שידורי הטלוויזיה אינה שונה בהרבה, עם מספר חריגים.

התשלום למדינה בעבור הזכות להתחבר לאינטרנט, בתשלום שאינו מגיע ישירות כהיטל מהספק, הוא ספק בדיחה ספק כשלון בהבנה בסיסית  בכלכלה. לא רק זאת, אלא גם שהוא כושל בהבנת השימוש ברשת ככלי שנועד לחזק את השכבות החלשות, ומקטין את הגישה לאינטרנט. כיום, כשגופים עירוניים מנסים לרשת מדינות בצורה אלחוטית על מנת להוזיל את עלויות המשילות כמו שאומר ליאור הנר היום בטוש:

דווקא הדברים החשובים יותר כמו שימוש בתשתית לקריאת מונים מרחוק, רשת אלחוטית להעברת מידע לגורמי שיטור, רפואה ופקחים עירוניים ואפילו הצבת מצלמות אבטחה אלחוטית בבתי ספר הן דוגמאות קטנות ליישומים שיכולים לחסוך למשלם המסים הרבה מאוד כסף. זאת עוד לפני שהרשת תהווה עבורו תחליף לשירותים שהוא התרגל לקבל מחברות מסחריות כמו אינטרנט ביתי ותקשורת.
(וראו גם גולשי כל העולם התאחדו, יהונתן קלינגר, NRG-מעריב, 23.12.2005)

אולם לא רק הגברת המשילות והגברת הנגישות לאינטרנט הן הנושאים החשובים באמת. מיסוי כל מכשיר קצה (ולא כל חיבור לרשת) הוא עניין לא יעיל בעליל ולא ניתן לאכיפה. אם יש בביתי שניים-שלושה מחשבים ואני מוסיף אחד, האם באמת ניתן למסות עוד מחשב? והאם אוכלוסיות חלשות שלא יכולות להרשות לעצמן לגשת לאינטרנט באמצעות מחשב, וגולשות מדי פעם לwap סלולרי יאלצו לשלם פתאום עוד מס כזה?

האם המס הוא רק דרך זולה "לעשות קופה" על אלו שלא יכולים כעת להתנתק מהרשת, או שיודעים שאין להם כל ברירה אחרת?

בנושא אגרת הטלויזיה אין כל בעיה. ניתן לבחור לא לשלם ולוותר על החזקת טלוויזיה בבית. אגרת הטלוויזיה נועדה לסבסד גוף ארכאי שמהווה את פי השלטון מצד אחד ומצד שני מתוקצב על ידי כספי הציבור. מי שבוחר שלא להחזיק אנטנה, ולהשתמש בטלוויזיה כצג בלבד יכול עדיין (בגבול מסוים) להמנע מתשלום אגרה. לעומת זאת, המיסוי כאן בגרמניה הוא על כל מכשיר שמסוגל להתחבר לאינטרנט - וזו כבר בעיה.

יתר על כן, הגורם שראוי למיסוי, אם כבר, הוא ספקיות האינטרנט - הן יכולות לגבות בעבור כל חיבור למרשתת ולא להטיל חיוב כה גבוה. יותר מזה, העקרון של "אין מיסוי ללא תמורה" חל גם כאן, ואיני יכול להבין מהי התמורה שניתנת בעבור מס זה? האם אני יכול לוותר על שידורי הטלוויזיה והרדיו הגרמנים שמשודרים במרשתת בתמורה
לויתור על התשלום למדינה על העניין הזה?

האם יכול להיות שתשלום כזה, לכשיוחק בישראל, יהווה ההכשר להורדות באינטרנט כמו המס על הקלטות הריקות? בגרמניה יש כבר מס של 12 יורו על כל מחשב כפיצוי להפרת זכויות יוצרים, אגב.


Technorati Tags: , , , ,

October 19, 2006

"האם האל יכול לברוא אבן שהוא לא יכול להרים?" זוהי שאלה תיאולוגית שנשאלה במשך שנים על ידי אפיקורסים ואגנוסטים בכל העולם כדי לדון במעמד האלהות בכלל. על שאלה זו אני לא מתכנן לענות וגם לא להתווכח עם הרציונאל שמאחוריה; מדובר בשאלה שלדת יש תשובה החלטית לה, וללא-מאמינים יש הסתייגות מתשובה זו. אבל...

אבל את שאלה זו ניתן להשוות לשאלה הבאה "האם הכנסת יכולה לחוקק חוק שמונע ממנה לחוקק?" אני כן רוצה לשאול. חוק ההסדרים למשק המדינה הוא המצאה חולה לדמוקרטיה. חוק ההסדרים, בקצרה, הוא חוק שעובר מדי שנה יחד עם התקציב ונועד "להתאים" את החקיקה הקיימת לתקציב שמועבר על ידי הממשלה. הוא בעצם חוק שמונע ומבטל חוקים קיימים על ידי הקפאתם. כלומר, הכנסת אומרת את רצונה בהליך אחד ומחוקקת חוק שמונע ממנה לחוקק - או שמבטל את רצונה הקודם.

כמובן, שאם הכנסת מייצגת את הריבון ומהווה הגוף שיכול להחליט הכל במדינת ישראל (לפגוע בקניין לדוגמא באמצעות מסים, לפגוע בחירות האדם על ידי ענישה פלילית ומאסר, להגביל עיסוקים על ידי חקיקה פלילית ולמנוע שוק חופשי לגמרי על ידי חקיקת דיני עבודה וכל זאת למטרות ראויות לחלוטין) הרי שהיא יכולה להחליט כי אסור לה להחליט. החלטה זו מהווה פגיעה מהותית בזכויות של חוקים שעברו בכנסות קודמות על ידי כך שהכנסת נמנעת מלדון ארוכות בביטול החוק, אלא עושה זאת במחי יד.

אסי סיקורל ב'עבודה שחורה' כותב לחברי הכנסת ומציע להם לראות את השלכות חוק ההסדרים ברמה הבריאותית. למען הסדר הטוב, לא קראתי עוד את 153 העמודים, שאני משתדל לקרוא כל שנה, ואני ככל הנראה אקרא אותם בימים הקרובים. אולם, יש להבין כי ההליך של חוק ההסדרים מושחת מיסודו.

לא מספיק שבמדינת ישראל יש את חוק יסוד משק המדינה שקובע כי הצעות חוק שאינן ממשלתיות לא יכולות לעבור ללא רוב של 50 חברי כנסת אם הם משפיעות על תקציב המדינה, ובכך מקעקעות את האפשרות להצעות חוק פרטיות להיות בעלות השלכות חברתיות כלשהן, אלא גם שהצעות אלו שעוברות אינן יכולות להתקיים כיוון שהממשלה מעבירה אותן יחד עם התקציב (וגם את ההוראה הזו החיקו ב"הוראת שעה" שתוקפה לשנה ומוארכת בכל שנה, כיוון שהיא חוקתית-למחצה).

לא פלא שהתמיכה במפלגות שמכילות תפיסת עולם כוללנית וכוחנית גואה בימים אלו; בכל מקרה הממשלה בישראל היא זו ששולטת בכנסת ביד רמה (ולא ההפך) ומרסנת את כוחו של העם; את כוחה של הממשלה והכנסת מנסה בג"צ להחליש מדי פעם, על ידי קביעה כי החלטות מסוימות אינן חוקתיות, והממשלה בוחרת לקעקע את סמכויות בג"צ בחקיקה עוקפת; ואם זה לא מספיק, אולי כדאי לצמצם את סמכויות בג"צ.

הרי מדינה חזקה היא מדינה בה אדם יחיד יכול לשלוט ביד רמה ללא כל פגיעה בסמכותו, זהו בסיסה של התפישה הטוטאליטארית (כוללנית) והאוטריטארית (סמכותית). תפישה זו תוכל להביא לסירוס החוק לחלוטין. במדינה בה הממשלה היא השולטת, ולא העם, אין צורך בחוק כלל - הממשלה יכולה שרירותית לשנות את החוק בכל עת, ועל כן לחוק הכתוב אין כל טעם. חקיקה רטרואקטיבית? גם היא אפשרית במדינתנו. מיכאל איתן, שכיהן באותה העת כיו"ר ועדת חוקה, חוק ומשפט אמר בעצמו כי " העמדה שלי בתור יושב-ראש ועדת החוקה אומרת שאין שום דבר מוחלט, כל דבר עומד מול משהו. אם לפעמים צריך חקיקה רטרואקטיבית למטרה ראויה, אפשר להשתמש גם בחקיקה רטרואקטיבית. כאשר לוקחים את כל האיזונים הנכונים בחשבון." (מומלץ לקרוא את הלינקים ולא להאמין לי).

לכן, אין כל טעם בחוק וניתן לחזור למצב בו היה אדם אחד - אוטוריטר - שקובע מהו החוק, אוכף אותו ושופט לפיו. חוק ההסדרים עצמו מראה את עקרותה של הכנסת ואת חוסר יכולתה לבצע דבר במדינה. במדינה אוטוריטארית לפחות אין את מראית העין של חוק, חוקה ומשפט צדק. במדינה סמכותית ידוע כי אין כל זכות לאדם, שכן כולן מוגבלות והזכויות שכן ניתנות לאדם נעשות ברוב חסדו של השליט הנאור, שיודע כל ויודע יותר מכל אדם אחר.

וכעת נחזור לשאלה המקורית - האם הכנסת (בהיותה ההתגלמות האייקונית של הממשלה בסך הכל) יכולה לחוקק חוק שמונע מהממשלה (אותו אייקון) לפגוע בסמכויות הכנסת כשזו שולטת בכנסת מלכתחילה?


Technorati Tags: , , ,

שתי ידיעות שהן בעצם אותה ידיעה פורסמו היום בעיתונות. הראשונה היא כי חבר הכנסת אלכס מילר (מי?) מישראל ביתנו חרד לגורל השפה העברית עד כדי כך שהוא דורש כי מעתה ישתמשו במונח מרשתת ולא אינטרנט. הידיעה השניה היא כי אתרי שיתוף הוידיאו בולט וגרופר (מי? למה לא יוטיוב?) נתבעים על ידי חברת יוניברסל על הפרת זכויות יוצרים לכאורית.

שתי הידיעות מדגימות כיצד השימוש במשפט לא יכול לשנות את החברה, בגדול. בשני המקרים מדובר בנסיון של החוק לאכוף על התרבות להשתנות חרף העובדה שמדובר בדברים שמושרשים כל כך לעומק. גם השימוש בשפה קלוקלת וגם שיתוף הקבצים נוצרו על ידי תרבות אחרת, כזו שלא יכולה להיות מושפעת על ידי המחשבות המשפטיות הרגילות של זכות, חובה ואיסור.

חוק הוא, לעיתים, כמו אבן גדולה. ניתן להשתמש בה לעיתים לחסום את התנועה ולעיתים בכדי לסקול אויבים. ניתן לשבור עמה מכשירים בזדון וניתן להכביד על משאם של אחרים, אך צריך לזכור שאותה אבן הונחה שם על ידי אנשים. ובאם מספיק אנשים יתאגדו למטרה מסוימת, אותו חוק לא יהיה אלא אבן בצד הדרך. היא לא תוכל להכביד על המשא כשכל מי שמעוניין דווקא בהמשך המסע יוריד את המשא הכבד.

מצד שני גם הגדרה רשמית בחוק, לא משנה כמה חזקה תהיה, לא תוכל לשנות התנהגות של שנים. אנשים ימשיכו לחצות את הכביש באור אדום, ימשיכו לחנות בחניית נכים וימשיכו להכות את נשותיהם; אנשים ימשיכו להמר וימשיכו להשתמש בשירותי ליווי כל עוד הדבר נורמטיבי בחברה בה הם חיים. כך יהיה גם עם שיתוף הקבצים וגם עם השימוש במילה אינטרנק.

October 17, 2006


בית המשפט העליון פסק אתמול בשאלה חשובה ומהותית שהטרידה את הקהילה המשפטית לאורך השנתיים בהן התביעה היתה תלויה בבית המשפט העליון (ע"א 11152/04 פלוני נ' מגדל חברה לביטוח בע"מ, יש גם כתבה לעילגים שלא מדברים עורכדינית). בפסק הדין בעניין זה, נשאלה שאלה אחת עיקרית - האם זכאי מי שנפגע בתאונת דרכים לפיצוי בעבור שירותי זנות (או שירותי ליווי לרכים בשפתם) כיוון שידו אינה משגת לקבל את "שירותים" אלו בצורה אחרת?

קראתי את דעתה המלומדת של אורית קמיר בנושא, ולמצער איני יכול שלהסכים עמה.

ראשית, ובחשיבות עיקרית, יש לזכור כי זנות אינה עבירה על החוק בישראל; המשנה לנשיאה (ריבלין) אומר זאת בעצמו:
"אמנם, הזנות, כשלעצמה, אינה אסורה. "כידוע, הזנות (כמו ההתאבדות) אינה עבירה, ורק צורת השידול לזנות (במו הסיוע או השידול להתאבדות) מהווה עבירה" (ע"פ 6568/93 קרוגולץ נ' מדינת ישראל, פ"ד מט(1) 397). גם הלקוח, בנסיבות רגילות, אינו מבצע עבירה פלילית."


צילום אילוסטרציה, התמונה להמחשה בלבד, אין כפל מבצעים.
(cc) JesseWarren
לא רק שהזנות אינה אסורה, ועל כן - בהנתן החשבוניות המתאימות ובהנתן עסקה הוגנת בתנאים שמונעים סחר בנשים ומונעים ניצול לא ראוי, פיצויים אלו אינם סותרים את תקנת הציבור כמו שאומרת קמיר: "אכן אין ספק: הזנית אדם (לרוב אישה) פוגעת ב"תקנת הציבור" ואין לאפשרה או לאשרה. הזניה כרוכה כמעט תמיד גם בניצול קיצוני של חולשה, באלימות, בגרימת התמכרות לסמים ובקיצור תוחלת החיים של האדם המוזנה (לרוב – נשים). מתן גושפנקא משפטית לפסיקת פיצוי המאפשרת לנפגע תאונה "ביקור שבועי במכון ליווי" אכן מעודדת מי שמזנים נשים ולרוב פוגעים בהן בדרכים רבות ואכזריות. (ההדגשות אינן במקור - י.ק.).

לא רק, אם כן, שההזניה עצמה אינה אסורה - ורק אינה מוסרית (ובנושא זה אין מחלוקת ביני לבין הדר' קמיר). אלא גם שהפיצוי, אף אם היה לא חוקי, ראוי שיפסק לדידי מסיבות נוספות. לדוגמא, חולים סופניים לעיתים מקבלים אישור לעשן מריחואנה ; כשקמיר עצמה מעירה שהשימוש בזונות צריך להיות זהה מבחינה פלילית לשימוש בסמים מסוכנים. (ואני, בהערת אגב מסכים איתה במשפט זה - שניהם צריכים להיות חוקיים אך מפוקחים על ידי המדינה).

ישנם מקרים בהם יש צורך בPrivi-Lege, חוק פרטי לאדם - שאומר שלמרות שישנו חוק כללי, במקרים ספציפיים צריך לעקם את החוק ולוותר (ואיני אומר שבמקרה של פלוני כך בהכרח הדבר). כשם שלחולים סופניים יש צורך במריחואנה לשיכוך כאב ולהקלת הסבל, כך גם לנכים מסוימים יש צורך בחליף זוגיות על מנת להביאם למצב בו היו בטרם התאונה. אדם אשר עבר תאונה שבעקבותה אינו מסוגל לקבל יותר מערכת יחסים זוגית לא יוכל לתבוע מבית המשפט לשים לו כלה קבועה; הוא גם לא יוכל לבקש כי מישהי תסעד אותו, ועל כן הוא מקבל פיצוי כספי על מנת להחזיק עובדת שתטפל בו - להשיב את המצב לקדמותו (בין אם הוא נשוי ובין אם לאו); אותו פיצוי צריך לבוא גם במתן פיצוי לשירותי מין - כיוון שמין (בדרך כלל) הוא חלק ממערכת יחסים זוגית לה לא זוכה הנפגע.

האם המזיק - אותו נהג שפגע בתובע (ו\או חברת הביטוח שבאה במקומו) יצא ללא תשלום עבור הנזק שגרם? האם זו המדיניות שאנו כחברה רוצים להוציא החוצה? קביעתו (המסויגת, אגב) של בית המשפט העליון אומרת שיתכן מצב שמזיק כלשהו יגרום לנזק (לא ממוני) שלא ינתן בעבורו פיצוי לנפגעים. כלומר, ייתכן שכלכלי יותר לפגוע באדם במקרים מסוימים (כמו שבמשפט המקובל יותר קל להרוג אדם מאשר להותירו חי, הפיצוי יותר נמוך בדרך כלל).

(cc) ecb29



Technorati Tags: , , , ,


דרך דל.יש.יוס הגעתי לעמוד הבית של קייקו, יפנית שמציעה לתיירים אירופים ו\או אמריקאים (לבנים) להתארח בביתה ולקבל סקס באם יזדמן להם להיות ביפן. קייקו חמודה, אמנם לא חמודה כמו קייקו שלי ("שלי" עאלק), אבל תמיד רציתי לעשות יפנית (עם כל ההשלכות של כמה המשפט הזה גורם לי להשמע סקסית, מגעיל וגזען, אני פשוט אוהב את הסגנון הזה). לכן, התחלתי בלברר שבאמת מדובר ביפנית אמיתית, ובבחורה אמיתית ולא מזימה. התחלתי עם שירות whois שאימת את העובדה שזו היא, ואף הציג לי מספר טלפון.

עכשיו, בכדי להמשיך עם הרפתקת המין שלי, אני צריך כסף. בהנחה שמזון הוא עניין זניח, עדיין אני צריך לממן טיסה ליפן, כלומר 1,500 דולרים נוספים. ולכן אני מבקש מכם להקליק על הפרסומות של אמיר גנס ולתת פרטים. אני אעדכן בכל יום איך זה מתקדם, ואם אני אגיע לסכום אני מתחייב לנסות לצלם את הסקס איתה ולהעלות לאתר את התמונות, כמו גם "לספר לחבר'ה בגדול".

כמובן, שיש סיכוי שאגיע ליפן ואשדד ו\או יכריחו אותי לעבוד בתור שפחת מין של היקאוזה, ואז תצטרכו לחלץ אותי.



שתי פרות, צילום אילוסטרציה, לפרות אין כל קשר למתלוננות כנגד הנשיא קצב ו\או חיים רמון.
(cc) Kevin
יהונתן קלינגר: יש לך שתי פרות. אחת מהן בקריאטיב קומונס, אבל לאאאאאאא – למה שתהיה מותרת לשימוש מסחרי. That's a no-no.

(תומר ליכטש, יש לך שתי פרות. אתה מסובב אותן על האצבע ומחליט להתבדח למרות הסיכון להסתכסך עם רוב התקשורת הישראלית ועם הבלוגוספירה, אבל בעצם מייחל לרוח הטובה שתנשוב אצל כולם, ואפילו הכנסת איזה אחת וחצי על חשבונך, 11.10.2006)

הלמו
: יש לך שתי פרות, א' וה'.(יהונתן קלינגר מטקבק בפנקס הפתוח, 12.10.2006)



"מערכת כיף מסרבת להעלות תמונות של גולשים שאינן דומות למקור"
(עדיה אמרי אור עונה ליהונתן קלינגר שניסה לשלוח דמות סאות'פארק שאינה דומה לו, 15.10.2006 )



אם הישראלים רוצים כולם להתחתן עם רב, האם רב הופך למקצוע יותר מעורך-דין, רופא או מתכנת מחשבים? יותר מזה, האם זה אומר שמלבד 50% הנשים - מספר מוחלט של כולן, שרוצות להתחתן עם רב, גם 30% מהגברים רוצים להתחתן עם רב ועל כן מאפשרים נישואים חד מיניים?

(תהיה אצל וולווט, 14.10.2006, לאחר שאמרה שרוב הישראלים רוצים להתחתן עם רב)

שני רבנים, מקצוע מבוקש אכן
(cc) moshix



השכן הערבי שלי ואני התחלנו לטפל בילד נטוש שנמצא לאחרונה ליד ערמת זבל לאחר שהתפלש בחרא. הוא היה על סף מוות ושתה כוס מים מביבים. תחת העץ שמצאנו אותו היו מספר כריות, ולאחר שהברחנו מהמקום כלב נושך הבאנו אותו לביתנו.

(בודק את הפילטר של One, לאחר דיווח אצל עידוק (ובNRG) על סינון מילים מסוימות, 10.10.2006)




Technorati Tags:

October 14, 2006

זהירות - בדיחה אם אתם לא מבינים בדיחות, אל תמשיכו. בכלל, זה לא בריא להיות נטול חוש הומור.
אם לא שמתם לב לתמונה המופיעה בצידה של הכתבה על העברת תיקו של קצב לפרקליטות בynet, אז ברור שתשימו לב עכשיו. שימו לב לחיוך הגדול של "Come to daddy" כשקצב אוחז בידו את מה שנראה כקטינה לא כשירה (ואולי גם קשירה?) ליחסי מין. האם רק מין עם עובדות היה חטאו של קצב, או שמא הוא נתפס על חם כאשר בא לבצע את זממו עם ילדה טריה בחדר הלידה של בית החולים? זאת לעולם לא נדע עד שלא נראיין את כתב ynet בנושא. חשוב לציין כי לא מדובר בפעם הראשונה בה קצב מביט בבחורות בצורה כזו, אותו מבט ממזרי היה גם כשעבד עם ילדים במקומות אחרים, ואפילו ליד אישתו, שידועה ביופיה ה100מם.

עד לרגע סגירת הבלוג לא היה ניתן להשיג את תגובת בית הנשיא.


October 12, 2006


האם ראוי שמי שהורשע בתקיפת קטין יכהן כשר העוסק ב"תחומים אסטרטגיים, יהיה רשאי לחקור חומרים מודיעיניים מסווגים, ויעסוק במוכנות העורף לקראת עימות אפשרי."? או שמא כלל זו לא השאלה? אולי השאלה היא האם הכנסת ליברמן לממשלה היא מהלך לסכל את ההתנגדות של העבודה לתקציב 2007? ההתנגדות לישיבה עם ליברמן היא כעת רק התנגדות אידיאולוגית (וחשוב לראות את המאבק של עבודה שחורה, ובין היתר את התשובה של שלי יחימוביץ' למכתב, כמו גם טבלה של ח"כים תומכים ומתנגדים).

קשה לי לראות את מפלגת העבודה עומדת נגד ישראל ביתנו, מבחינה מספרית לממשלה ללא העבודה עדיין יהיה רוב בכנסת, והדבר ידרדר יותר את שלטון החוק בישראל. ישראל ביתנו היא לא רק סכנה תקציבית למדינה, זו הרעה הקטנה מכל, שכן המדינה בכל מקרה - גם אם כל הסיכומים הקואליציונים של העבודה יצליחו, עדיין מדובר בתקציב נכה שלא מסוגל לטפל בנזקי המלחמה (המיותרת).

אבל בפוליטיקה, כמו בשאר המקרים בישראל, אין שום דרך לדעת מה העתיד צופן. ישראל ביתנו מסוכנת בין היתר בגלל התבטאויות של המפלגה בתחום זכויות האזרח, לדוגמא, אם נקח את פרק המפלגה במצעה בנושא לוחמה בפשע, ניתן לראות משהו מעניין:
עוצרים את הפשע
בטוחים מבפנים, חזקים מבחוץ
הפשע הוא הטרור המסוכן ביותר לחברה הישראלית, הוא מכרסם בביטחון שלנו כהורים לילדים וכאזרחים, ופוגע בחוסן המדיני שלנו כחברה. טילי לאו בנתניה מסכנים את החברה הישראלית לא פחות מטילי קאסם באשקלון. אנו נפגעים מבפנים ונחלשים כלפי חוץ.
 
מעמידים את הפשע לדין
זה הזמן לעצור את הפשע, לשים אותו מאחורי סורגים. אנו חייבים לתת את הכוח לשלטון החוק, לתגבר את כוחות המשטרה, להחמיר את הענישה, להחזיר את הסדר והביטחון לרחובות שלנו.
 
קוראים את החוק לסדר
הקמנו צוות מיוחד המורכב מקשת רחבה של מומחי ביטחון וחקר הפשע, להכנת תכנית אופרטיבית ומפורטת למלחמת חורמה בפשע.
איך מתוכננת מלחמת החורמה בפשע? האם זה על ידי תגבור כוחות משטרה שאינה יעילה בכל מקרה? אותה משטרה שעסוקה בלכתוב תלונות למועצת העיתונות, לפגוע באזרחים, לשקר, ולחקור לאורך שלושה חודשים בלי לקבל אף לא רמז אחד? אותה משטרה שליברמן עצמו מאשים במשוא פנים? אך זה לא הכל. האם החמרת הענישה היא באמת הדרך הנכונה להתמודד עם פשיעה (ואולי דווקא הגברת התפיסות?)

והאם יש דרך באמת לעצור את ליברמן מלהיות ראש ממשלה? ליברמן זומם את שינוי שיטת הממשל כיוון שהוא יודע שהוא יהיה בעל הסיכויים הטובים ביותר להיות הנשיא הבא. ליברמן יהיה בעל סמכויות נרחבות ובעל הכח לשנות את המדינה מקצה לקצה. יש כאלו שאוהבים אותו ויש כאלו שלא.

אני לא מאשים את ליברמן בכך שהוא גזען, כוחני, מתנגד לשלטון חוק ואלים; זו אשמתו בלבד. אני מאשים את הציבור הישראלי שהוא בור דיו להצביע בהמוניו לאותה מפלגה, ושהוא מוכן לתמוך בכניסה לממשלה. אני מאשים את הציבור הישראלי בעיוורון. ליברמן הוא כמו סרטן, הוא מציע מפלט ראשון לכל אלו שמצויים כעת בבעיה - פתרון קסמים, והם הולכים כסומים (באפלה?) ללא כל מחשבה; בנקל ניתן לפתור את בעיותיה של החברה הישראלית.

אולי קשה לי כי אני עכשיו בצד השני של העולם ולא יכול ללכת להפגין או להשתתף במחאה נגד ליברמן. אולי קשה לי כי אני לא יכול להאבק למטרה שאני מאמין בה, ורואה את המדינה שאני אוהב נחרבת בשם "אהבת המדינה" הלכאורית הזו. אני לא יודע למה, אבל אני לא יכול לעמוד בשקט.

אם ליברמן יכנס לממשלה, תתחיל המחאה הלא אלימה שלי להתגבש; נתחיל במאבק אמיתי למען המדינה, למען הפלת הממשלה איכשהו.

אני מקווה שביום א' ישיבת הסיעה תצליח לסייע למפלגת העבודה לקדם את התקציב מצד אחד, ומצד שני להמנע מהכנסת ליברמן. אולי להם יש יותר שכל ממני.

October 11, 2006

בתחילת השבוע ביצעה צפון קוריאה ניסוי בנשק גרעיני. זו לא הפעם הראשונה שמדינה מבצעת ניסוי כזה, שהרי בשנות ה40, בעת שהתרחש המירוץ אחר הפצצה, ערכה ארצות הברית את הניסוי שלה באיי ביקיני. מטרתם של ניסויים גרעיניים היא כפולה, אמנם: לא רק שהם בוחנים את היכולת הגרעינית של המדינה המנסה, אלא שהם גם מציגים יכולת זו כלפי כולי עלמא. כעת, לאחר הניסוי, לא "יכול להיות", לא "אפשרי" ולא "קרוב לוודאי" אלא "בהחלט" יש לצפון קוריאה נשק גרעיני.

אלא מאי? מה מטרת נשק זה? כפי שכבר גרסתי בעבר, נשק גרעיני הוא נשק סופני, שזה שלאחר השימוש בו אין כל דרך חזרה. אם נשווה את הנשק להימור בפוקר - אותו נשק הוא "ללכת על כל הקופה", להעלות את הסיכון כל כך גבוה כך שלא יהיהליריב כלום באם יכנס למלחמה. לחלופין, הצגת הנשק היא כמו דחיפת ערמת הצ'יפים פנימה - אם היריב חושב שידו אינה טובה מספיק, או שהוא לא מוכן להסתכן בכך שאתה מבלך, הוא יפרוש.

האם לצפון קוריאה יש צורך בנשק גרעיני? לכאורה, אם מרגישה צפון קוריאה מוימת על ידי מעצמה גרעינית כלשהי, הרי יש לה הצדקה עצמית לשימוש בנשק זה, או לפחות בהתחמשות בו. והרי, אותה מדינה שהביאה לנו תאי גזים והכחדה לאומית של תושבים ואזרחים מאוימת, כמובן, על ידי העולם החופשי (או "העולם החופשי"), אותו איום הוא מאבק קיומי עבור צפון קוריאה, שכן אותו "עולם חופשי" מעוניין להכחיד את זכותה לפגוע באזרחיה שלה - מעין רופא הקושר את החולה למיטתו על מנת שלא יפגע בעצמו ובקרוביו.

אולם, צפון קוריאה אינה באמצת מאוימת לשווא - היא מאוימת כי היא תקועה במעגל קסמים: מאיימים עליה כיוון שהיא מהווה כיום איום על קיום האנושות בכלל. האיום של צפון קוריאה בא כדי להבטיח שהיא לא תדכא את אזרחיה ולא תחמש עצמה בנשק גרעיני. אולם, זו מבינה איום זה כבעיה קיומית ומנסה להתנגד לאיום. האם הדרך להתנגד לצפון קוריאה מחייב פעילות צבאית? אני מניח שכן.

פעולה צבאית, ככל הנראה, יחייבו אמנם את צפון קוריאה להתשמש בנשקה הגרעיני. שימוש כזה עלול להויל לשואה גרעינית בנקל, אבל עלול גם להסתבר כהצלחה, כיוון שלצפון קוריאה אין כמות נשק כזה שהיא מתארת. יכול להיות גם שבאמצעות מודיעין נכון יהיה אשר לנטרל את הפעולה הגרעינית מראש ובכך להמנע משמוש בנשק גרעיני על מנת להשמיד את אותו הנשק.

חשוב לציין כי שימוש בנשק גרעיני יפגע בעיקר באזרחים שעליהם מנסה העולם החופשי לגונן: תושבי דרום קוריאה הסמוכה, האזרחים הנרדפים בצפון קוריאה והעולם - שיהיה חשוף כעת לנזק.

לקריאה נוספת:
אבשלום וילן: הקשר הגרעיני, NRG-מעריב, 10.10.2006


Technorati Tags: , , ,

October 10, 2006

גוגל, ענקית המדיה (כפי שהיא עצמה רוצה להקרא) רכשה את אתר YouTube. YouTube הוא לא שירות עדיף טכנולוגית על שירות גוגל-וידיאו, וגם לא מספק מודל עסקי ברור לרווח, אולם די ברור מה שווה באתר - האתר עצמו מספק מיליוני זוגות עיינים שצופות במסך הקטן מרותקות לו. מיליונים יותר מאשר שירות הוידיאו של גוגל שככל הנראה כבר חסר את "המגניבות" שהיתה לגוגל בעבר, שמשכה אליה את הקהל. כיום גוגל, לא יכולה כבר לספק את הסחורה שסיפקה בעבר, ונאלצת לעשות 'מעשה מיקרוסופט' ולרכוש את הקטנים בשוק שעלולים להתחרות עמה. עם זאת, לדעתי, יש כמה נקודות שצריך לשים להן לב בעסקה זו שעשויות להשפיע עלינו יותר מכל.

ראשית, עניין זכויות היוצרים. כפי שכבר תמר ציינה במאבד תמלילים כי "חברות הפקה למשל, שלא ממש אוהבות לראות גולשים מעלים את החומרים לאתר, בגלל דבר קטן שקוראים לו ”זכויות יוצרים“ והסיבה היחידה שעדיין לא תבעו את האמאמא של יוטיוב היא שהאתר אולי שווה על הנייר המון כסף, אבל בפועל לא, לכן אין טעם לתבוע.". אני, לעומת זאת, חושב שברגע זה YouTube רשמית הפכה למכבסת זכויות יוצרים (כפי שגרסתי בעבר). גוגל אינו LimeWire או eDonkey, או אפילו YouTube, שכל איום מצד חברת תקליטים או חברת מדיה גדולה יגרום לסגירתה. לגוגל יש בסיס מזומן יציב, שיאפשר לה ליטיגציה ארוכת טווח וטענות רבות.

כמו כן, גוגל תוכל לטעון כי רכישת YouTube היא מהלך אסטרטגי בהמשך למתן שירותי דואר על מנת לאפשר תוכן מבוסס גולשים בצורה אולטימטיבית. שכן, כידוע, דואר הוא Web 2.0, גוגל תטען כי שיתוף הסרטים המפרים זכויות (שאינו בשליטתה) אינו שונה בהרבה מאשר הפיקוח על העברת קבצי MP3 בדואר אלקטרוני. וכידוע, דואר הוא פלטפורמה לתוכן מבוסס גולשים יותר מכל (שם, שם).

גוגל היא גם חברת מדיה. יותר מכל, היא מספקת פלטפורמה לקידום האתרים של חברות המדיה האחרות. בין היתר, חיפושים בנוגע לסדרות, סרטים וכדומה ימנעו מלהגיד לאתרי חברות המדיה ובכך ימנעו מהם פרנסה גם כן. לגוגל יש היסטוריה נהדרת של לעשות כן, כשבעבר הסירה תוצאות חיפוש מאתר BMW וכן נמנעו סדרתית מלהגיב לשאלות CNETמעניין למה לא עשו כן לNRG-מעריב עד היום?). גוגל יכולה לעשות את מה שYouTube לא היתה יכולה - להחזיר מנה אפיים.

כך שיוצא, בכל מקרה, שגוגל תצא עם ידה על העליונה - היא בדיוק החברה שהיתה יכולה לרכוש את YouTube מבלי להסתבך, כי הבריון השכונתי חזק מספיק כדי לאמץ את הבן הסורר של חברות המדיה. הלבנת זכויות יוצרים מתרחשת בפועל, ואין כל סיבה להמנע מלהכיר בה סוף סוף.

אגב, במידה וכן תתבע YouTube יהיה צורך להראות שGoogle עצמה ידעה על הפרת זכויות היוצרים בYouTube בעת הרכישה וכי השתתפה באופן פעיל - וכל זאת רק כדי להטיל עליה אחריות כבעלת מניות (עוד סיבה מדוע לא יהיה מיזוג מלא בין החברות, אלא הקבלה בתוכן כמו Yahoo!Photos וFlickr).

ואולם, עניין זכויות היוצרים אינו העניין היחיד. במדינה כמו ארצות הברית (ואף בישראל, חרף אי פעולה לעיתים) ישנה רשות להגבלים עסקיים. אותה רשות מיועדת להגן על התחרות החופשית ולמנוע מחברה אשר עומדת במצב בו היא מחזיקה בנתח שוק מסוים מלהתנג בצורה דורסנית כלפי חברות אחרות (וכתוצאה גם כנגד צרכנים). מיזוג של שתי ענקיות שירותי אחסנת וידיאו לבטח דורש התערבות כלשהי, שהרי יחדיו יחזיקו בנתח משמעותי שמתקרב ל50% מהשוק. החובה להגן על השוק (חרף העדר תשלום על השירות) היא מאושיות שיטת המשטר החופשית.

עוד סוגיה אחת שעשויה לעלות היא התנהגות עורכי הדין בעת המיזוג. מייקל ארינגטון מטק-קרנצ' שוחח עם עורך דינם של גוגל אתמול ושאל אותו לגבי עסקה אפשרית לרכישת YouTube, עוך הדין הכחיש כל ידיעה על הנושא. כמובן, כעורך דין הוא מחויב בחסיון עו"ד-לקוח, אך גם כעורך דין אסור לו לשקר מפאת כללי האתיקה אולם לסרב למסור תגובה היא הדרך המקובלת לעשות זאת. (בהערת אגב, בדיחה ישנה שואלת "איך יודעים שעורך דין משקר" והתשובה כמובן: "השפתיים שלו זזות", עוד בדיחות עורכי דין אצל ח. קליר ושות' באתר.) ארינגטון הניח כי  או שעורך הדין לא מעורב בעסקה (לא סביר) , או שהוא משקר (לא סביר), או שאין עסקה כזו, כשההנחה הסבירה דווקא היתה השגויה.


Technorati Tags: , , ,

October 08, 2006


כבר דיברתי בעבר על כמה אביגדור ליברמן מהווה, לדעתי, סכנה לדמוקרטיה הישראלית. גם אמרתי בעבר עד כמה הקריצות שלו לכיוון מרצ מדאיגות אותי, ועד כמה מסוכן להקשיב לאנשים אלו. לכן היום שינסתי מתניים ועשיתי משהו, כתבתי לאפרים סנה, יו"ר סיעת העבודה, על הסכנה. דרשתי לקבל את עמדת המפלגה בנוגע לצירוף ליברמן. מצ"ב עותק מהמכתב.

אשמח אם גם אתם תפנו אל חברי הכנסת, ותעקבו אחר העניין באתר עבודה שחורה

אל:
חבר הכנסת אפרים סנה,
יו"ר סיעת העבודה.

מכובדי,
אני פונה אלייך בהמשך לפרסומים אמש בנוגע להצטרפות "ישראל ביתנו" לקואליציה ובמיוחד בהמשך להתבטאויות של חברי הכנסת בנוגע להצעה זו. כחבר מפלגת העבודה אשר דואג לעתיד המדינה אני קורא לך, כיו"ר הסיעה, לצאת בקריאה לפיה מפלגת העבודה לא תשב בשום פנים ואופן עם ישראל ביתנו באותה הקואליציה. מפלגת ישראל ביתנו היא סכנה לדמוקרטיה הישראלית. ראשית, רומסים את היישות הדמוקרטית הקרויה מדינת ישראל ומציעים לנשל את אזרחי ישראל הערבים מזכויות אזרח בסיסיות, כמו גם קוראים לטרנספר וחילופי אוכלוסין (בניגוד לאמנת ז'נבה ולחוק הבינלאומי). שנית, המשנה הכלכלית של ישראל ביתנו אינה שונה מהותית מזו של הליכוד, זו שביקשתם את קולנו בכדי להכריתה מן הארץ. לבסוף, חלק מחבריה לא בוחלים בצעדים פופוליטסטים ומאבקים נואלים בטחנות רוח ההופכים את המשטר הדמוקרטי ללא פחות מאשר תוכנית בידור.

בעוד שלי, ולך, ברור כי ליברמן וחבר מרעיו ממפלגת הימין הקיצוני (אשר גם ספק אם האידיאולוגיה שלה תעמוד במבחן סעיף 7א לחוק יסוד: הכנסת) מסוכנים לדמוקרטיה, חברי כנסת ממפלגת העבודה נמנעים מלהתנגד בצורה אקטיבית למהלך, וכבוד השר שלום שמחון אף אינו מתנגד לו בצורה מפורשת (כך לפי ynet).במצב כזה, אל לנו להתפלא לכשמפלגת העבודה לא רק שתחדל להוות אלטרנטיבה לשלטון הימין הקיצוני, אלא תסייע לו בהחלטותיו.

כמו כן, הגדלת הממשלה למספר אסטרונומי של כ-40 שרים תהיה מכה קשה לתקציב עליו אנו נאבקים כיום. במקום מימון לניידות חברתית וצמצום פערים יממן התקציב את קיום מיניסטריון אמת ומיניסטריון השירותים החשאיים, כיאה ונאות למפלגות כישראל ביתנו. כמו כן, התבטאויותיו של ליברמן כי "לא יפונו התנחלויות בלתי חוקיות" כדרישה להצטרפות לממשלה גם נוגדים את קווי היסוד שעליהם נאבקה מפלגת העבודה והינם משהו אשר אנו, כבוחרים וחברי מפלגה, לא יכולים לעמוד מולו בשקט.

בעיני ההשלמה עם כניסת ישראל ביתנו לממשלה מהווה המשך ישיר להצבעת שרי הממשלה על תקציב 2007, הצבעה בה במקום להציב אלטרנטיבה מכרו השרים את קולם תמורת פרוטות. התנהגות כזו אינה חדשה במפלגת העבודה, ולכן חוששני כי גם אלו העוסקים כיום במרץ במאבקים אישיים כנגד היו"ר או המזכ"ל ינהגו באותה צורה בדיוק כאשר יגיעו לראשות המפלגה.

אני קורא לך ולשאר חברי הכנסת להצטרף אלינו בקריאה זו.

אני מאמין כי דרושה ישיבת סיעה בנושא ובאם זו תתקיים אשמח לבוא ולהסביר את עמדתי, שלדעתי מייצגת חלק נרחב מחברי המפלגה.

עו"ד יהונתן י. קלינגר,
חבר מפלגה.

העתקים:
אתר עבודה שחורה, www.blacklabor.com
מזכ"ל המפלגה, השר איתן כבל
יו"ר המפלגה, השר עמיר פרץ
חברי הכנסת.


Technorati Tags: , , ,

October 07, 2006

כבר שבוע בערך אני תוהה, ואני מבקש שלא תסיקו מסקנות לא נכונות, מה יקרה אחרי שאני אמות. אבל אני כבר לא תוהה אם יש חיים אחרים, או אם יש איזושהוא המשך לקיום, אלא אני תוהה לגבי משהו אחר. מה יהיה עם היישות הוירטואלית שלי אחרי שאמות. וליתר דיוק, מה יהיה עם הבלוג שלי. הרי לאף אחד אין את הססמא למחשב שלי, וגם לא את הססמאות למערכת ניהול ו\או לאתר, לאף אחד אין את היכולת להכנס ולשלם על האחסנה של האתר אחרי שאמות, מה שיגרור את ההעלמות שלו.

גם אחרי שאמות אף אחד לא ימחק את הספאם בטוקבקים מהבלוג, ולא יסגור דיונים שמתחילים לקבל יותר מדי ספאם. אף אחד לא יכתוב פוסטים חדשים ולא יענה לטוקבקיסטים.

לכשאמות, לצערי, הבלוג ימות איתי. הוא לא יהיה מונומנט לעשייתי בחיים והוא לא ישאר שם לנצח. אם יזכרו אותי זה יהיה בזכות מה שעשיתי, ולא יהיה יותר את מה שכתבתי. וחבל מאוד, כי דווקא קיוויתי שכשאמות אוכל להתנחם בכך שאנשים יחפשו את הטקסטים היותר אישיים שלי (כמו זה, נניח) ויקראו אותם אם הם מרגישים רע, שיתנחמו שזו לא צרתם אלא צרת כולם.

ככל הנראה, לכשאנסח צוואה אכניס בה את הססמא למחשב, שיכיל את הססמאות לכל שאר האתרים. לבינתיים, זה נראה לי מפחיד יותר.


Technorati Tags: ,

October 05, 2006

רוסיה תאלץ לסגור אתר אינטרנט הפועל תחת חוקיה אם ברצונה להצטרף לארגון הסחר העולמי. כך לפחות גורסת ארצות הברית. במרכז הסכסוך עומד אתר allofmp3.com, אותו אתר שכבר הוזכר וגרף כותרות במקרים אחרים.

לפי ארצות הברית, אתר allofmp3 מבצע גניבה מדי יום ויום של תגמולים המגיעים לאמנים אמריקאים עקב דיני זכויות היוצרים האמריקאים. אותם אמנים יצרו את המוזיקה ומצפים לקבל עבור הפעילות ברוסיה את אותו הגמול שהיו מקבלים בארצות הברית.

החומרה של העבירה הזו, והצורה שבה היא נתפסת - כcasus bellum קלאסי בין המעצמה האמריקאית לאויב ממזרח, הקומוניסט לשעבר שלא מכיר בזכויות הקניין הפרטיות, מקבלת קצת פרופורציות כשמתחילים להבין את גודל הסכסוך. אם נניח החוק ברוסיה היה מאפשר סחר בנשים (ואני לא יודע אם הוא לא, אגב ליומולדת תביאו לי כזאת: 1 2 3 ) אז ארצות הברית לא היתה מתערבת, אם הוא היה מאפשר לנצל ילדים בשכר רעב (ואני לא יודע אם הוא לא) אז ארצות הברית לא היתה מתערבת, אם הוא היה מונע זכות הצבעה מנשים (ואני לא יודע אם הוא לא) אז ארצות הברית לא היתה מתערב ואם הוא היה מאפשר כריתת יערות וזיהום האוויר (ואני לא יודע אם הוא לא) אז ארצות הברית לא היתה מתערבת.

אולם, כשהדבר נוגע לכיס של האמריקאי (ובמיוחד התאגיד האמריקאי) אז יש כאן מקום לחשוב על חרם.

תאילנד, לדוגמא, חברה בארגון הסחר העולמי, אך תיירות המין בה גואה, ללא קשר אם מדובר בעבירה או לאו. אני לא חושב שמי מהקוראים יכול להשוות את הזוועות שעוברות ילדות בנות 8 בעת שהן נאנסות על ידי תיירים (לרוב באמת ממדינות 'נאורות') לכך שזמרת שמרוויחה 193,700,000 דולר לסיבוב הופעות תקבל עוד כמה שקלים.

אבל, לרגע, נשווה בין החומרה של הגנה על קניין רוחני לחומרה של הגנה על קניין מוחשי, כשם שצריך לעשות על מנת לקבל דברים בפרופורציה. נניח שברוסיה יש אדם שגונב מאמריקאים ונחבא שם בחסות החוק (אם נניח, הוא מנהל קזינו, שהוא גם לא חוקי בחלק ממדינות ארצות הברית), האם הדבר היה מונע את הצטרפותה של רוסיה למדינות ארגון הסחר העולמי?

ומה תוחם את גבול הבלתי לגיטימי? אם לדוגמא ברוסיה, הארץ בה הכל מותר, היה מותר להריץ מניות או לסחור במידע פנים, ולפלוני היה אתר אינטרנט בו היה מאפשר זאת, האם היו מונעים את ההצטרפות של ברית המועצות?

ומה עם הפגיעה בקניין אמריקאי היתה שניונית, נניח שארצות הברית מבססת את כלכלכתה על יציבות מחירי הנפט, ואני מחר ברוסיה מחליט שאני מפיק נפט במחירי היצף, האם אני לא פוגע במניות של חברות אמריקאיות ובכך פוגע גם בקניין האמריקאי? ומה אם אני פשוט אקים חברה יעילה יותר? אני לא חושב שלטיעון של ארצות הברית יש כזה משקל חזק.

למדינה יש את הסמכות לקבוע מהם דיני הקניין שלה כמו שיש לה סמכות לקבוע את שאר הדינים. וכשם שכשעושים עסקים בסין יודעים כי חופש ביטוי יהיה לנצח מוגבל, כך - ובאותה רמה של צביעות - צריכה להבין ארצות הברית כי הקניין הרוחני לא זוכה להגנות מפליגות בארצות הברית. כשם שאפילו אמריקאי בסין לא יוכל לצעוק "דמוקרטיה!" כך ברוסיה לא יוכל לצעוק "קניין!"



Technorati Tags: , , ,

October 04, 2006

מעריץ אלמוני

רוני אני אוהב אותך 4 שנים אני צריך לדבר איתך דחוף לא אוהב כמעריץ אוהב דברי איתי באימל [email protected] או אם יש לך אי סי קיו 347957419
(מתוך: דף שיחה: רוני דואני)
תומר ליכטש
תומר ליכטש, צילום: יהונתן קלינגר (cc)
אני חושב שרק לדסק מחשבים, באיזה פורטל/עיתון שלא יהיה, יש את הכלים לחרוג ממערכת האילוצים שפועלת על כל הערוצים/מדורים הקלסיים. קצת כמו גרסה עיתונאית של נציב הדורות הבאים, עיתונאי האינטרנט עוקבים אחרי השינויים הדקים שמתרחשים כעת, חצי-מדווחים חצי-משתתפים, פותחים טווח-שיחה תרבותי-טכנולוגי, ומאוד ערים למה שעשוי לקרות. (תומר ליכטש, 16.09.2006, הפנקס הפתוח).

"וויקטטורה", כותרת כתבה של עידו קינן (17.01.2006)

"הגעתם לדף שעדיין איננו קיים" (וויקיפדיה: לירון דואני)

"כולם נהיו לי אנציקלופדיסטים; אבל הם שוכחים שהם אנציקלופדיסטים חובבים. וככאלה, טון הדיבור האנאלי לא עושה טוב לאנציקלופדיה הזו, שלא די שיש לה את חסרון העברית (איכשהו בעברית הכל נראה "פחות טוב", באינטרנט), אלא שממלאים אותה בגסות רוח מטופשת. כמו זו המובאת בקטע זה ממש." (תומר ליכטש, 28.09.2006, הפנקס הפתוח)


זו הויקיפדיה שלי, וגם שריטות קטנות אני לא אוהב. (עוזי ו', ויקיפדיה, טוקבק מספר 13) היא שלי, כפי שהגינה הציבורית מול הבית שלי יכולה להיות שלי, אם אני מטפח אותה ומנכש ממנה עשבים שוטים. (עוזי ו' מדגים הפקעת שטחים ציבוריים למטרות אישיות)

(cc) misterbisson
המילה וויקיאמת מופיעה רק פעם אחת, וגם זו רק בוויקיפדיה ביידיש.

זה בויקיפדיה, זה חייב להיות נכון (פרנק אהרנס, וושינגטון פוסט, 06.08.2006)

המילים "מיניסטריון האמת" מופיעים באתר ויקיפדה 6 פעמים, כך לפי גוגל, אך בפועל הם נמצאות בכל דף ודף. (יהונתן קלינגר, במייל לתומר ליכטש)

המילים "מיניסטריון האמת" מופיעות באתר ויקיפד יה 6 פעמים, כך לפי גוגל, אך בפועל הן נמצאות בכל דף ודף. (תומר ליכטש מתקן את יהונתן קלינגר שכותב מיילים מהר מדי ככל הנראה, בלי לעשות הגהה).

אז בסוף כן יש להם ערך ל"קצרמר"? אולי הוויקוח הצליח?

חומר למחשבה

מרסל רייך רניצקי גדעון רייכר פקודת סדרי השלטון והמשפט אברהם סוצקבר גטו פלאשוב אלפרד ויתקון האלה ענת עלי אל מונטר יחיאל קדישאי ראובן הכט קוומה נקרומה אדולפו לופז מטאוס רוושול מארק אנטוקולסקי הרמן שטרוק שיתוף במקרקעין המחאת חיובים הרובע הלטיני ירון פריד משמר לילדים טלפלא דני מסינג מוטי פליישר אופירה גלוסקא. להמשיך? אלמוג 18:39, 5 יוני 2006 (IDT)

לא, אבל בענת (אלה) ננוחם. דורית 18:42, 5 יוני 2006 (IDT) איזה ננוחם.
הערך הזה הוא כתם על מצפונה של ויקי. גילגמש שיחה 18:46, 5 יוני 2006 (IDT)
(מתוך דף שיחה:: מיקל לואיס)

"כן, אני בהחלט שוקל ללכת עכשיו שעתיים בחזרה לתל-אביב רק בשביל סקס איתה." (יהונתן, יוםכיפור)
"אתה יודע מה, זה נשמע יותר מהגיוני, אני הולך 40 דקות הביתה, וגם זה רק בשביל להביא ביד" (חבר של יהונתן, חוזר בתשובה)

סיפור קצר ובדיוני על אהבה שלא היתה.

לא מזמן נרשמתי לאחת הרשתות החברתיות, כזו שמאפשרת לך להשוויץ במה שאתה, להכיר חברים, ואולי גם להכיר את החברים שלהם. קיוותי, לאחר הפרידה האחרונה שלי, שאולי אני אוכל למצוא סוף סוף נחמה באתר חדש. לא עוד אותה ביצה בה הסתתרתי לאורך כל השנים האלו, אלא משהו קונקרטי, משהו אמיתי עם אהבה. העלתי תמונה, כתבתי על עצמי - אפילו לא שיקרתי בגיל, בגובה ובמשקל. הצעתי חברות לכמה מהמשתמשים והמשתמשות שהכרתי מאתרים אחרים ומהחיים. חלקם היו מעוניינים, ולחלקם היו חברים חדשים - בקליק אחד הייתי יכול להגיע לתוך חיים שלמים של מישהו. לראות תמונות באלבום, לקרוא על החיים ביומן האישי, לשמוע את המוזיקה שהוא אוהב. ממש להכיר בלי להכיר, להגיע לדייט הראשון כשאתה מוכן כבר.

ואז ראיתי אותה, היא היתה בדף החברים של דנה. קראו לה קרן, בחורה יפה עם שיער שחור קצר ועיניים ירוקות שצועקות החוצה. קרן היתה בת 29, מוזיקאית. היא בדיוק כתבה את הדוקטורט שלה בכימיה ומחכה לקבל אישור מהמל"ג על התואר. היא היתה מרשימה, והיא בילתה בכל המקומות המגניבים בתל-אביב. היה אפשר לראות באלבום התמונות שלה כמה היא היתה מקובלת, בכל מקום היא היתה עם כל המפורסמים והמפורסמות. ממש כאילו אין את תל-אביב בלעדיה.

קראתי קצת ביומן האישי שלה, על החבר שנפרד ממנה לפני חודשיים ועזב עם בחור לניו-יורק; על אביה שנפטר לפני שנה והותיר אותה עם בית מעוקל לבנק, ועל אחיה הקטן שחלה בסרטן לפני חודשיים, והיא מטפלת בו בזמנה החופשי. הוקסמתי מהבחורה, והחלטתי שאני מנסה להכיר אותה לעומק. חשבתי לעצמי שאני צריך קצת פאסון. אני אגיע למקומות האלו שהיא יוצאת אליהם ואראה שם. היא תשים לב אליי, ואז כשאני אכתוב תגובה באלבום התמונות שלה, היא אולי תזכור משהו. או אולי במקרה אני אצלם תמונה במצלמה הדיגיטלית שלי, והיא תהיה בפריים, ואז אני אעלה את התמונה והיא תוכל להגיד בתגובות: "היי, זו אני". אולי היא תכיר אותי כך.

הגעתי לבראסרי, שמעתי שמגניב שם. אף פעם לא הלכתי למקומות כאלו, יותר מדי יוקרתי עבורי, עם כל הסלב'ס האלו של תל אביב, ואני? בסך הכל עוד בוהמיני שלא עשה כלום בחיים: עובד, לומד, עובד, לומד, ישן. מה יעזור לי הסיפור הזה? התיישבתי על הבר והדלקתי סיגריה. אני בדרך כלל לא מעשן, אבל ראיתי שהיא כן, ולא רציתי שהיא תחשוב שאני כזה שנגעל מהן. היא ישבה שם, עם עוד שלוש חברות, מרחק ארבעה כסאות ממני. ואני?  אני לבד ונואש, לא יכול לעשות כלום. שתיתי שני צ'ייסרים וחתכתי הביתה.

הגעתי הביתה ונגשתי למחשב. אמרתי לעצמי, "אולי אני אלך ואציע לה חברות עכשיו, אשאל אותה אם היא היתה אתמול בבראסרי ואז אולי תתחיל שיחה?" נכנסתי לאתר, שם משתמש וססמא, הגעתי לעמוד שלה, ולחצתי "הצע לקרן חברות". בשורת הנושא רשמתי "היי, לא היית אתמול בבראסרי?". קיוויתי שהיא תזהה אותי והכל יזרום מכאן. הלכתי לשון.

יש מעט מאוד דברים שמעירים אותך עם חיוך על הבוקר. אבל זה היה אחד מהם. קמתי עם דואר חדש בתיבה. "קרן ואתה עכשיו חברים" היה כתוב. קרן אשרה אותי כחבר. נכנסתי לעמוד של קרן, לראות אותה, דבר ראשון על הבוקר. העיניים האלו עשו לי רק טוב, זו היתה הבחורה שרציתי לקום איתה כל בוקר. הלכתי לעבודה נרגש, בציפיה לקבל ממנה דואר או אולי איזו תגובה בעמוד שלי. שמונה שעות חלפו, ואפס. קרן לא הגיבה, קרן גם לא שלחה מכתב. הייתי שבור; האם אני צריך לשלוח לה? אולי היא משחקת קשה להשגה? אולי קרן היא הסוג הזה של בחורות שאוהבות שרודפים אחריהן?

נכנסתי לעמוד שלה, היתה לה רשומה חדשה ביומן, "אמש בבראסרי" היתה הכותרת. היא ספרה על החברות, על הסיפורים שרצו שם, על הברמן שעשה לה עיניים, ואף לא מילה עליי. אכזבה, אין דרך אחרת לתאר זאת. היכול להיות שהיא לא שמה לב אליי? לא, היא אישרה אותי ברשימת החברים שלה. ואז אני רואה בצד, ליד מערכת הניהול "1 הודעה חדשה". לחצתי על הלינק, בתקווה. הודעה מקרן.

"נושא: מסיבת הפתעה למיב
היי,
ביום שבת עושים למיב מסיבת הפתעה בננוצ'קה.
22:30,
נקווה לראות אותך שם.

קרן."

ואוו, היא הזמינה אותי לדייט. לא סתם דייט, מסיבת ההפתעה למישהי, היא רוצה להראות אותי, להשוויץ במי שאני. יש לי מישהי, סוף סוף. יש לי מישהי שרוצה אותי. לחצתי על "השב" וכתבתי לה: "אני אהיה שם, הנה הטלפון שלי אם תאחרי או משהו, 052-5553675". כל שאר היום כבר לא הייתי מרוכז. זה היה יום שני, והיו עוד חמישה ימים שלמים עד שבת. אבל אני לא יכול לצור קשר עכשיו, נכון? אני לא יכול לקלקל לעצמי את הדייט שיש לי איתה, מה שנקבע כבר נקבע. אבל לכתוב תגובה אצלה בעמוד, או אולי לכתוב לה איזה מכתב, זה יהיה נחמד, לא?

יצאת מהמשרד והלכתי הביתה. לא רציתי לראות אף אחד, רק לקפוץ לקניון לקנות לי בגדים לשבת. קפצתי לעזריאלי, לחנות של פוקס, כדי לקנות חולצה חדשה ומתוחכמת כזו, מהאלו שיש להן צווארון של חולצה אלגנטית ובד של טי-שרט, כאילו יש מתחת חולצה אבל אין. זה ממש נחשב היום. ראיתי את זה בקטלוג החדש שלהם וכולם מתלהבים. ואני? אני צריך לעשות על קרן רושם ראשוני.

אני עולה במעלית מהחניון ויוצא לכיוון פוקס והנה היא, הולכת לכיוון השני בדיוק. אני מחייך לעברה ומנופף לשלום. היא מחייכת וממשיכה ללכת. היכול להיות שהיא לא מזהה אותי מהתמונה? יכול להיות שהיא רוצה לשמור את הכל ליום המפגש שלנו? משהו חסר כאן.

230 שקל על חולצה? אני לא מאמין שזה מה שאני משלם. אבל קרן, הכל בשבילה. זו השקעה לטווח ארוך. זה כדאי להשקיע, עדיף על לקנות לעצמי עוד פרוצה ללילה. באותו מחיר, כמעט חינם, שווה משהו.

הגעתי הביתה, למחשב, ועליתי אונליין. אמרתי לעצמי שאולי כדאי שאני אשים איזו דרך התקשרות כמו מסנג'ר בעמוד. אולי היא תכנס לשם ותצור איתי קשר ככה. אולי פשוט זה יקרה. אז נתתי את המסנג'ר שלי בעמוד הראשי, וכתבתי "חברים יכולים גם לדבר איתי ב[email protected], זה המסנג'ר שלי". קיוותי שקרן תוסיף אותי. גם שלחתי לדנה הודעה, לשאול אותה מה היא חושבת על קרן, ואם היא חושבת שאנחנו מתאימים.

לבינתיים העלתי כמה תמונות לאלבום, שלי קונה את החולצה החדשה בפוקס. קיוויתי שקרן תגיב. שתראה אותי עם החולצה ותחבב. הלכתי לישון, לא לפני שהעלתי את הפרופיל של קרן ונשקתי למסך.

קמתי בבוקר, דבר לא הגיע מקרן בלילה. מי יודע, אולי היא היתה עם חברות במרסנד או בננוצ'קה, או באיזה מקום מגניב אחר שאני לא הולך אליו. בטח היא תכתוב על זה ביומן שלה. אני אוכל להתעדכן מאוחר יותר. הגעתי לעבודה והתחלתי עם היומית, לקרוא חדשות וכו'. ופתאום אני רואה שיש הודעת דואר חדשה ממנה:

"נושא: פוסט חדש.
אתמול הייתי עם חברות בים. יש פוסט חדש ביומן שלי,
מחכה לתגובות...
XXX
קרן"

אז היא לא התעלמה ממני אתמול, היא בחנה אותי. היא רצתה לבדוק כמה אני באמת חושב עליה. נכנסתי ליומן שלה, בו היא כתבה על הקלרה. היא היתה שם אתמול עם חברות, הן שתו ורקדו, כמה בחורים התחילו איתה, ואפילו אחד היה חמוד. אבל היא לא בקטע של משהו רציני, אז היא לקחה אותו לשירותים.

מה?

אני לא מאמין שהיא כתבה לי את זה, ועוד אחרי כל מה שאנחנו מתכננים. אם היא רוצה לצאת איתי, איך היא משתרללת שם בשירותים עם מישהו אחר? ולמה היא כותבת שהיא מחכה לתגובות. מה אני יכול לעשות? הגבתי.

"תגובה:
מאת: מגניב 69
אני לא מאמין שאת עושה לי את זה... אחרי כל מה שיש ביננו".

הלכתי לסיגריה. הפעם באמת הייתי צריך אחת. לכששבתי ראיתי שיש עוד תגובות על התגובה שלי. אולי קרן נרגעה טיפה, אולי היא תתנצל בפרטי. דנה הגיבה שם וכתבה "גדול!!!1, מילא למגניב, אבל מה איתי?", עוד אחת, נועה, כתבה "באמת נראה לי שמגניב69 יותר מתאים לך". יפה, האתר בעדי. אולי קרן תתנצל בינתיים.

חזרתי לעבוד. עוד כמה טלפונים, עוד איזו שעה או משהו ואפשר ללכת הביתה. ואז ראיתי שיש תגובה באלבום שלי מקרן. על אחת התמונות הישנות שלי, בה אני יושב על הכסא עם רגלים מפושקות. היא כתבה "סקסי משהו... מגרה...". אולי היא לא יודעת איך להתנצל. אולי היא פשוט רוצה לגרום לי לקנא, ולא היה בחור בשירותים. רק עוד ארבעה ימים.

גם ביום שלישי הלכתי לישון כשאני מנשק למסך, עם הפרופיל של קרן עולה. ימים רביעי וחמישי עברו מהר. עקבתי אחרי כל העדכונים של קרן ביומן, והגבתי מדי פעם. היא צחקקה, או לפעמים גם אמרה משהו חכם. אבל אני הייתי עסוק מדי.

ביום שישי, יום לפני הדייט שלנו, חשבתי שאני אכתוב לה הודעה בפרטי, אשאל אותה מתי היא רוצה להפגש ומה לעשות. ראיתי גם שבפרופיל היא שינתה את המצב שלה מ"פנויה להצעות" ל"תפוסה אש", כך שהיא הראתה כמה היא מאמינה בקשר ביננו. גם אני שיניתי, בהתאם, כדי שהיא תבין שאני רציני כמוה. הדלקתי את המחשב ונכנסתי לעמוד שלה, ראיתי שיש לה רשומה חדשה ביומן: "אמש עם ירון".

"ירון ואני יצאנו אתמול לסינימה סיטי לראות את 'נחשים על המטוס', הוא ידע שזה יפחיד אותי קצת, וכשהתחיל להיות קר הוא שם עליי את היד, איזה צולע הוא. אחרי זה כשהתחלתי לפחד הוא חיבק אותי חזק, ואז התנשקנו. אתם יודעים מה, אולי הוא לא כזה צולע. אני מחבבת אותו מאוד. אם הסקס לא היה כל כך מדהים אולי זה היה שונה, אבל כשהוא הציע לי חברות, לא יכלתי לוותר.
בכל מקרה, אני מקווה לראות את כולכם ביום שבת, כמו שכתבתי לכם בהודעה מיום שני".

מה?

היא יוצאת עם מישהו אחר? לא יכול להיות. שלחתי לה הודעה בפרטי. "אני לא מאמין שאחרי כל מה שיש ביננו את הולכת ויוצאת עם מישהו אחר, אני ממש מאוכזב ממך. ממש רציתי לראות אותך וציפיתי בקוצר רוח לדייט שלנו. אני מקווה שאת צוחקת עליי או מנסה לשחק אותה קשה להשגה. שלך, מגניב69"

לא עברו עשר דקות וקיבלתי ממנה הודעה: "אתה חולה בראש או משהו? אני לא הייתי יוצאת איתך בחיים, מי אתה בכלל?"

לחצתי על "השב" והתקבלה ההודעה "מצטערים, אבל המשתמש "קרן" חסם אותך".


October 02, 2006


אם היו מבקשים ממני לתת דוגמא לאיך לא לנסח חוק, הייתי חייב לבחור את הדוגמא הזו. חוק האכיפה לאיסור הימורים באינטרנט משנת 2006 שהוחק היום בארצות הברית הוא אחד החוקים שמנוסחים בצורה הרעה ביותר. ראשית, אחרי שהוא מגדיר הימורים בתור עסקה הכוללת סיכון של כספים התלויה בתוצאה של תחרות או משחק, הוא מתחיל להחריג. בהתחלה הוא מחריג עסקאות ביטוח, ואז גם עסקאות בכספים ובמטבעות, עסקאות בשוק ההון, עסקאות אופציה ועוד פעולות פיננסיות רגילות.

בכלל, צריך להבין שההגדרה של הימורים אינה משהו פשוט כלל. רוב הפעולות שאנו מבצעים בחיי היום יום מבוססות על הימור מסוים. מסחר במניות, לדוגמא, הוא לא פחות מזיק מאשר הימורים לאנשים אשר מתמכרים לנושא (אחת הסיבות לאיסור ההימורים בחוק המדובר) וגם גורם ללא מעט אנשים לפשיטת רגל. מצד שני, ביטוח הוא הימור של אדם כנגד מזלו, וגם הוא לא ממש רצוי, שכן הוא מגלגל את ההפסד על החברה תמיד. לכן, שני ההימורים האלו לא שונים בהרבה מלבחור איזה סוס ינצח במרוץ מסוים (שגם מוחרג בחוק מתוך ההימורים).

עוד נושא שיש לחשוב עליו כאן הוא חוסר היכולת לאכיפה. אם אני מניח נכון, אז בתוך תקופת מאתיים שבעים הימים שנקצבו להסדרת הנושא בחוק חברות האשראי יפתחו פרקטיקה שונה להימורים ברשת. בתחילה ינתנו, להערכתי, כרטיסי Pre-Paid בהם אדם קודם קונה את הכרטיס המכיל מזומנים ואז יכול לבצע עמו כל דבר שיחפוץ (החוק אוסר את השימוש ב"אשראי" והעברת כספים).

הימור מעניין, ואולי מחושב, יהיה דווקא לרכוש כעת (כאשר זה נמוך) את מניות חברות ההימורים באינטרנט. יהיה מעניין \\\ לא הצעה לרכישת ניירות ערך או ייעוץ פיננסי מכל סוג שהוא \\\


Technorati Tags: , , , ,

October 01, 2006

"The prospect of freedom?" he said.
"Exactly," said Lord Vetinari. "There is always a choice."
"You mean . . . I could choose certain death?"
"A choice nevertheless," said Vetinari. "Or perhaps an alternative. You see, i believe in freedom, Mr. Lipwig. Not many people do, although they will, of course, protest otherwise. And no practical definition of freedom would be completely without the freedom to take the consequences."
(Pratchett, T., "Going Postal", HarperCollins: 2004, pp. 15)
עידו קינן מגולל את סיפוריהם של הבלוגרים שהצטרפו לרשת של ישראלי (גילוי נאות: גם לי הודלפו תנאי השימוש מראש, על ידי מוזמן שאינו תומר ליכטש). הבלוגרים נצבו בתחילה בפני תנאי שימוש שעשויים להראות חריגים במקצת, בעיקר בגלל הויתור על זכויות מוסריות בקניין הרוחני שנוצר וזכות לבצע מהקניין כל יצירה נגזרת. לבסוף, בעקבות פניות של גולשים שונו (ולא "תוקנו" כמו שעידוק רומז) חלק מהסעיפים. אולם, עדיין לא מעט סעיפים בעייתים קיימים בתקנון, בין היתר - לחדי העין שבין קוראי, ניתן להבחין בעצם אסור לפרסם כלום. ואסביר,

מצד אחד, כמו כל אתר אחר, האתר מתנער מכל תוכן שגולשיו יוצרים וטוען כי הגולש חייב לפצות את האתר על כל תוכן שכזה. מצד שני, החוק אוסר על "שימוש בשם של אדם או גוף אחר לצורך יצירת זהות כוזבת כדי להטעות אחרים" (מה עם וולווט?, זו לא הטעיה נכון?) או לעשות דברים רבים שעוד בתחום החוק, רק עשויים להיות פרובוקטיבים ובעייתיים. שימו לב לציטוט הבא (החלקים הלא רלוונטיים נמחקו)

בהסכימך לתנאי השימוש הנך מתחייב להימנע מלפרסם באתר תכנים פוגעניים, שקריים, בעלי אופי מיני בוטה, מעליבים, מוציאי לשון הרע, מעודדים לביצוע עבירות פליליות או עוולות אזרחיות, פוגעים בפרטיות או בשמו הטוב של הזולת (פגיעה בשמו הטוב של הזולת מותרת במקרים מסוימים, בעיקר אם הדבר אמת - י.ק.), מזיקים, מפרי זכויות קניין רוחני, סימני מסחר, פטנטים, סודות מסחריים, או זכויות קניין אחרות של גורם כלשהו; תכנים אשר מכילים נגיפי מחשב וכיו”ב תוכנות ותכנים העלולים לפגוע בתפקוד המחשב או הרשת של אדם אחר או ברכושו (האם, לדוגמא, אפלט ג'אווה שמעמיס על המחשב יכול להחשב כזה? - י.ק.); תכנים שיש בהם כדי להטעות צרכן או תכנים בעלי אופי או תוכן עוין, מאיים, גס, גזעני, פוגע ברגשות הציבור, או העלול להוות בסיס לתביעה אזרחית או המהווה הפרה אחרת של החוק הישראלי.

חופש ביטוי (למרות שהוא חל בצורה יחסית על גופים מסחריים)? מישהו? כל היופי בלהיות ישראלי הוא להגיד את מה שבראשך, לשקר אם הבדיחה טובה מספיק, לדבר בצורה מינית לעיתים, להעליב כשזה צודק לעשות כן, לפגוע בשם טוב של מי שהזיק לחברה, להזיק (אם בכלל יש לכך הסבר?), לדבר בלשון פרובוקטיבית שעשויה להיות עוינת כלפי אחרים, גסה או לפעמים פוגעת? ככה אנחנו. האם ישראלי לא תשבר ולא תתן לבלוגרית כמו זרובבלה לדבר בצורה מינית כדי לקבל רייטינג? אין כאן עבירה על החוק, אבל יש תכנים גסים (ולא גסים) לפעמים שעשויים לפגוע ברגשות הציבור.

(ממליץ לעבור על כל הלינקים, יש כמה פנינים שמתאימות לקונטקסט)

יתר על כן, הקטעים שסומנו בציטוט מתנאי השימוש אסורים בכל מקרה על ידי החוק, והפרתם היא עבירה פלילית או עוולה אזרחית, ועל כן, האם יש צורך לאסור אותם בחוזה בשנית? הרי הפרת החוק אינה מותרת בכל מקרה, לא? אז מה הבעיה כאן? האם מדובר בנסיון נואל של אתר ישראלים להציג כי ניסה כמיטב יכולתו למנוע את הדבר? והאין בהצגה כזו תחילתה של הטלת אחריות? לא בהכרח, אגב.

אולם בל נשכח כי לכל בלוגר יש את החירות במובן הצר, אותה חירות שמאפשרת לו לבחור בין חלופות. תחרות חופשית הייתי אומר. נניח, לבחור בין תנאי השימוש הלא פחות דרקוניים של ישראבלוג ובין אתר ישראלי. הבחירה היא בין חלופות בתחרות חופשית, כשלכל חלופה יש מחיר. מצד אחד, לישראבלוג יש תנאים מסוג a, שכוללים בין היתר את הפרסום בעמוד הראשי של ישראבלוג, ופופולריות יותר גבוהה עם תגובות רבות לכל "אני שולתת!!1" שיפורסם. מצד שני, יש עוד חלופות, לדוגמא לפתוח בלוג עצמאי. רוברט ג'ונסון ידע לנגן גיטרה בצורה מופלאה, ויש האומרים שהוא עשה עסקה עם השטן כדי לקבל את הכשרון הזה, לפעמים, המחיר מתאים.


Technorati Tags: , , ,